Forskere: Sommertid giver markant flere blodpropper
På mandag stiger risikoen for at blive ramt af en blodprop i hjertet med hele 24 procent, viser et forskningsresultat. Vi bør have en debat om, hvorvidt sommertid overhovedet er sundhedsmæssigt forsvarligt, mener overlæge.

Skiftet til sommertid forhøjer vores risiko for at få en blodprop i hjertet. Formentlig fordi det slår vores søvnrytme ud af kurs, mener professor i kardiologi. (Foto: Shutterstock)

Skiftet til sommertid forhøjer vores risiko for at få en blodprop i hjertet. Formentlig fordi det slår vores søvnrytme ud af kurs, mener professor i kardiologi. (Foto: Shutterstock)

Når vi i denne weekend stiller uret en time frem, kan det ifølge et studie fra sidste år være farligt for vores helbred.

Et forskerhold fra USA har undersøgt, hvordan mere en 42.000 blodpropper i hjertet fordelte sig ud over året. Det viste sig, at antallet af blodpropper steg foruroligende med hele 24 procent, mandagen efter vi skifter til sommertid.

Det får hjertespecialisten Hitinder Gurm til at råbe vagt i gevær. Han advarer om, at vi i næste uge bør være ekstra opmærksomme på visse symptomer i forbindelse med skiftet til sommertid.

»Hvis du begynder at få brystsmerter og dårlig fordøjelse, der ikke vil gå væk, skal du få det tjekket,« advarer lektor i hjertesygdomme Hitinder Gurm fra University of Michigan Health System til LiveScience.

Forskningschef i Hjerteforeningen, professor i kardiologi overlæge Gunnar Gislason fra Gentofte Hospital, mener da også, at vi bør debattere, om sommertid overhovedet kan betale sig, når det ser ud til at koste så dyrt på den sundhedsmæssige konto.

»Studiet er meget interessant og understreger, at vi bør have en debat om skiftet til sommertid overhovedet er forsvarligt, når det på denne måde pålægger befolkningen en øget risiko,« fastslår han.

Opdateret 31. marts 2015: I artiklen 'Statistiker: Man kan ikke konkludere, at sommertid giver flere blodpropper' kan du læse, hvorfor der måske kan stilles spørgsmålstegn ved dette studies konklusioner.

Manglen på søvn er den store synder

Den store synder ser ud til at være manglen på søvn, når vores døgnrytme pludseligt over en enkelt nat bliver forrykket med en hel time. Studiet viste nemlig også, at antallet af hjerteblodpropper omvendt faldt med hele 21 procent mandagen efter, vi skifter tilbage til vintertid igen og vinder en times ekstra søvn.

»Vores døgnrytme betyder rigtig meget for vores sundhed. En ustabil døgnrytme giver højere risiko for eksempelvis at blive overvægtig og udvikle sukkersyge. Bare det at ændre din døgnrytme lidt over en weekend, giver dig højere risiko. Så det giver mening, at antallet af blodpropper i hjertet stiger her i foråret, når vores døgnrytme bliver forstyrret af skiftet til sommertid,« vurderer overlæge og professor i kardiologi Gunnar Gislason.

Derfor vurderer han også, at det kan betale sig at tage denne mandags øgede risiko for hjerteproblemer alvorligt:

»Man skal prøve at gå tidligere i seng for at undgå at miste en hel times søvn. Og studiet viser umiddelbart, at det kan betale sig at prøve at forberede sig på skiftet. For eksempel ved at vænne døgnrytmen langsomt til over et par dage.«

Sommertidens hjerteproblemer rammer skævt i befolkning

Det er især vigtigt, hvis du i forvejen har forhøjet risiko for hjerteproblemer, ryger, har høje kolestoroltal, forhøjet blodtryk eller hvis slagtilfælde er hyppige i din familie, advarer lektor i hjertesygdomme Hitinder Gurm til LiveScience.

Et studie fra januar i år viser nemlig, at især overvægtige samt personer, der lider af metabolistiske sygdomme som for eksempel diabetes, bliver hårdt ramt af forstyrrelser i deres døgnrytme, som dén skiftet til sommertid giver.

Forskerholdet bag har fulgt 850 mænd og kvinder, fra de blev født, til de fyldte 38 år. Deltagerne udfyldte meget detaljerede spørgeskemaer om deres søvnvaner, vægt samt højde, og forskerne testede samtidig alle deltagerne for biologiske markører for fedmerelaterede sygdomme.

Tendensen var klar: Deltagernes vægt hang tæt sammen med, hvor sensitive de var over for skift i deres døgnrytmen.

Disse forskningsresultater får professor i kardiologi overlæge Gunnar Gislason til at opfordre til, at vi får en seriøs debat om, hvorvidt de fordele, der følger med skiftet til sommertid, virkelig opvejer den ekstra risiko for vores helbred.

»Er det retfærdigt overfor befolkningen ud fra et folkesundhedsmæssigt synspunkt i forhold til, hvilke fordele der er ved sommertiden, som for eksempel øget lys i dagtimerne og mindre strømforbrug?«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk