Mundbind og ansigtsmasker anbefales stadig ikke til almindelige danskere
Du bør gemme maskerne til dem, der har brug for dem, lyder anbefalingen.

Ansigtsmasker anbefales af de kinesiske myndigheder, da det kan hindre corona-smittede i at sprede virussen. For raske mennesker er der ikke meget at vinde ved at bære ansigtsmaske. (Foto: Shutterstock)

Ansigtsmasker anbefales af de kinesiske myndigheder, da det kan hindre corona-smittede i at sprede virussen. For raske mennesker er der ikke meget at vinde ved at bære ansigtsmaske. (Foto: Shutterstock)

Artiklen er oprindeligt bragt 30. januar 2020, men er opdateret 27. februar.

Bemærk, at artiklen er af ældre dato. Der er mere opdateret viden i denne artikel fra 31. juli 2020: Corona: Argumenterne for mundbind vokser - hvornår skal vi bruge dem?

27. februar blev den nye coronavirus konstateret i Danmark, da en mand blev undersøgt på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

Mundbind og ansigtsmasker er meldt udsolgt flere steder, og på nettet sælges de til overpris. 

Men masker og mundbind er ikke nødvendige, hvis man vil undgå at blive smittet, lyder anbefalingen fra sektionsleder på Statens Serum Institut, Brian Kristensen. 

»Med den viden, vi har nu, er der ingen grund til, at den almindelige dansker går rundt med en maske,« sagde Brian Kristensen, der leder Central Enhed for Infektionshygiejne på Serum Instituttet, til Videnskab.dk 30. januar - altså inden virussen var kommet til Danmark. 

Hovedbudskabet er stadig det samme, siger Brian Kristensen, da Videnskab.dk fanger ham 27. februar. 

Amerikanere køber ansigtsmasker, de ikke har brug for

Panik-køb! Flere såkaldte 'hoarders' i USA shopper ansigtsmasker i tilfælde af, at coronavirussen skal sprede sig yderligere i landet.

Eksperter advarer mod at købe ansigtsmasker som privatperson, da det i sidste ende kan skabe mangel på maskerne for det sundhedspersonale, der har brug for dem.

Kilde: The New York Times

»Vi anbefaler stadig ikke rutinemæssig brug af maske til borgere eller almindelige danskere, som ønsker at undgå smitte med luftvejsinfektioner herunder COVID-19,« siger han.

LÆS OGSÅ: Coronavirus: Alt om udviklingen, symptomer og behandling

Kan have omvendt effekt

Den nye coronavirus er ikke luftbåren, men spredes ved dråbesmitte og tæt kontakt med smittede - ligesom normal influenza. 

Smitten blandt raske kan forebygges gennem god håndhygiejne, ved at man hoster ned i et engangslommetørklæde eller i albuebøjningen, samt en øget opmærksomhed på at undgå tæt kontakt med personer, som hoster eller nyser.

Masker eller mundbind kan endda have en omvendt effekt og ligefrem sprede mere sygdom, hvis man ikke bruger dem korrekt, påpeger Brian Kristensen.

»Det er et tveægget sværd. Hvis man ikke ved, hvordan man bruger masker eller mundbind, kan det ende med, at man spreder en smitte mere,« siger sektionslederen.

Hvis en maske eller et mundbind er forurenet med virussen, kan maskens yderside være en kilde til smitte, hvis man ikke tager den af på en ordentlig måde eller ikke skiller sig af med den ordentligt.

Gem masker til dem, der har brug for dem

Derfor anbefaler Brian Kristensen også, at man gemmer maskerne til dem, der har brug for dem: sundhedspersonale og de potentielt smittede.

»Der er jo ikke et ubegrænset antal af masker eller mundbind, og derfor anbefaler vi også, at man gemmer maskerne til dem, der har brug for dem, og som ved, hvordan de skal bruges,« siger han.

På hospitaler er der mange syge patienter – også med andre sygdomme end luftvejsinfektioner, og her er det vigtigt at forebygge smitte.

I Kina anbefaler myndighederne befolkningen til at gå med maske for at mindske smitten. Det gør de i et forsøg på at hindre en virusbærer i at smitte andre.

Hvis man under mistanke for at være smittet, anbefales det at bære maske, indtil mistanken er afklaret. Derfor er det heller ikke særlig hensigtsmæssigt, hvis man ikke kan anskaffe sig en, påpeger Brian Kristensen.

Skal du være bange for at være smittet?

Der er to ting, du skal være opmærksom på, hvis du er bekymret for, at du er smittet:

  • Har du været i et område, hvor den nye coronavirus har været meget udbredt som i visse områder af Kina, Sydkorea, Italien og Japan?

  • Har du symptomer på luftvejsinfektioner som hoste, nys eller feber?

Hvis du kan sige ja til begge ting, så bør du henvende dig til din egen læge. Det er vigtigt, at du først ringer til din læge og ikke møder op.

Sådan skal du bruge maske eller mundbind

Hvis du alligevel insisterer på at bruge maske eller mundbind, så bør du gøre det på følgende måde ifølge Brian Kristensen:

  • Sørg for at holde indersiden af masken ren, når du tager den på. 
  • Sørg for at tilpasse masken ordentligt, så den dækker hele mund- og næseregionen.
  • Når du tager den af, så sørg for du ikke rører ydersiden, hvor masken kan være inficeret af virussen.
  • Når du har brugt den én gang, så smid den væk. Du skal ikke genbruge den.

Derudover skal du være opmærksom på, at masker og mundbind hurtigt klamme og våde og på den måde, mister de deres funktion. Det kan variere dog alt efter, hvilken maske du har.

WHO giver her en guide til, hvordan man skal bruge masker. (Video: WHO)

Nogle masker er bedre end andre

Man kan skelne mellem de ‘almindelige’ ansigtsmasker, som kirurger eksempelvis bruger på hospitalet, og de mere heftige åndedrætsværn, som man også kender fra byggebranchen. 

Centers for Disease Control and Prevention anbefaler, at sundhedspersonale har et åndedrætsværn - en såkaldt N95-respirator, der er det samme som en FFP3-respirator, som man bruger i Europa - når de behandler potentielle coronavirus-patienter. 

Åndedrætsværnet har flere fordele, da det er mere tætsluttet om næse og mund end ansigtsmasken, og det tilpasser sig bedre den enkelte end den almindelige ansigtsmaske. Derudover har det nogle filtre, der kan holde endnu flere små partikler væk.

»Derfor kan de også være meget ubehagelige at have på. De er hårde at trække vejret igennem, og professionelle må også højest have dem på tre timer i streg. Derfor ville det også være ‘overkill’ for almindelige mennesker at bruge dem,« siger Brian Kristensen.

»Ofte kan almindelige ansigtsmasker også beskytte mod helt op til 95 og 98 procent af alle partikler og partikler helt ned til mellem 3 og 5 mikrometer,« tilføjer han. 

Vil du for alt i verden beskytte din næse- og mundregion, kan du altså nøjes med den almindelige ansigtsmaske.

Forskningen peger også på, at åndedrætsværn (til højre) er mere effektivt end ansigtsmasker (til venstre) for sundhedspersonale. (Foto: Shutterstock)

LÆS OGSÅ: Forskere vil udvikle vaccine mod coronavirus på rekordtid

Hvad siger forskningen?

Godt så. Hvad siger forskningen på området?

To australske forskere og læger kortlagde i 2015 effekten af ansigtsmasker og åndedrætsværn mod sygdomssmitte i et oversigtsstudie. 

Her konkluderede de, at masker og åndedrætsværn generelt har mest effekt for sundhedspersonale eller for den smittede, så sygdommen ikke spreder sig - og altså ikke i så stor grad for den raske og brede befolkning.

Det fastslås også, at åndedrætsværn er ansigtsmasken »langt overlegen« for sundhedspersonale og folk, der arbejder i ‘frontlinjen’ af et sygdomsudbrud.  

Nogle studier peger på, at ansigtsmasker kan have en lille effekt, hvis de kombineres med andre hygiejniske forholdsregler som håndvask, og hvis de bruges af den smittede så tidligt som muligt i sygdomsforløbet.

Den overordnede konklusion er dog, at feltet er stærkt underbelyst.

LÆS OGSÅ: Skridt for skridt: Sådan kan en farlig virus spredes fra dyr til mennesker

Håndhygiejne er vigtigst

Generelt kan masker eller åndedrætsværn aldrig hindre en smitte alene, påpeger Brian Kristensen. 

»Der er så mange potentielle situationer, hvor en smitte kan finde sted, at masken aldrig giver 100 procents sikkerhed,« siger han.

En maske kan måske hjælpe en lillebitte smule - dokumentationen er stadig tynd - men i sidste ende er god håndhygiejne det vigtigste.

»Vi anbefaler de mere simple handlinger som håndvask med vand og sæbe, at man nyser eller hoster i et engangslommetørklæde eller i albuen for at nedsætte risiko for smitte af luftvejsinfektioner,« tilføjer Brian Kristensen. 

LÆS OGSÅ: Digitalt kort: Se, hvordan coronavirussen spreder sig i verden i nær realtid

LÆS OGSÅ: Forsker: Luk madmarkeder med eksotiske dyr over hele verden

WHO's anbefalinger om masker og mundbind

Verdenssundhedsorganisation (WHO) er på linje med Statens Serum Institut i deres anbefalinger af masker og mundbind i forbindelse med den nye coronavirus:

  • Hvis du er rask, har du kun brug for en maske, hvis du behandler en person, der er under mistanke for at være smittet med COVID-19.
  • Du har kun brug for en maske, hvis du selv hoster, nyser eller viser andre symptomer på den nye coronavirus.
  • Masker er kun effektive, hvis de bruges i kombination med god håndhygiejne.
  • Hvis du bruger en maske, er det vigtigt, at du bruger den og skiller dig af med den korrekt.

Kan en maske beskytte mod coronavirus? I videoen her giver WHO deres anbefalinger. (Video: WHO)

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk