Hvis gravide i 12. uge i dag får at vide, at der er en forhøjet risiko for, at deres barn kan have en kromosomfejl, får de tilbudt en moderkageprøve.
Prøven har en lille abortrisiko på 0,2 procent, men i fremtiden behøver kommende forældre måske ikke bekymre sig om den statistik.
Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.
Aarhus Universitetshospital og medicinalvirksomheden Arcedi Biotech har nemlig i fællesskab udviklet en metode, der betyder, at moderkageprøven med abortrisiko kan skiftes ud med en simpel blodprøve.
Grunden til, at man har taget en prøve af moderkagen, er, at man skal bruge fosterceller til at undersøge, om barnet lider af kromosomfejl, der blandt andet kan føre til Down’s Syndrom.
Indtil nu har forskere og læger ikke kunnet adskille forstercellerne fra moderens i blodet, men den nye metode gør netop det. Og den gør dermed moderkageprøven overflødig.
»Testen har et stort potentiale. Den kan finde fostre med Down’s Syndrom, men også mindre kromosomafvigelser, som kan medføre svære syndromer,« siger Ida Vogel, der er overlæge på Klinisk Genetisk Afdeling og Center for Fosterdiagnostik på Aarhus Universitetshospital til rm.dk.
Testen bruges allerede nu på Aarhus Universitetshospital og flere regionssygehuse, men kun som supplement til moderkageprøven for at teste, om den finder de samme afvigelser. Forventningen er, at testen kan rulles ud til hele regionen næste år.
Studiet er udgivet i tidsskriftet Prenatal Diagnosis.
sj