Omega-3-tilskud hjælper ikke mod hjertekarsygdomme
Flerumættede omega-3-fedtsyrer fra kosttilskud reducerer ikke risikoen for hjertekarsygdomme eller slagtilfælde, konkluderer nyt stort studie.

Tilskud af omega-3-fedtsyrer bliver typisk anbefalet af læger til patienter med hjerteproblemer. Nyt studie stiller dog spørgsmålstegn ved omega-3-tilskuddets effekt. (Foto: Colourbox)

Tilskud af omega-3-fedtsyrer bliver typisk anbefalet af læger til patienter med hjerteproblemer. Nyt studie stiller dog spørgsmålstegn ved omega-3-tilskuddets effekt. (Foto: Colourbox)

Alle danske hjertepatienter bliver anbefalet enten at spise mere fisk, der indeholder omega-3-fedtsyrer, eller få omega-3 som kosttilskud.

Et nyt studie sætter imidlertid spørgsmålstegn ved effekten af omega-3.

Giver ikke mening at give omega-3 

I et såkaldt meta-studie sammenligner forskere resultater fra 20 randomiserede forsøg (forsøg med kontrolgrupper), der i alt involverede flere end 68.000 hjertepatienter.

»Vores resultater retfærdiggør ikke brugen af omega-3 som en struktureret intervention i daglig klinisk praksis eller retningslinjer til at støtte kosten,« skriver forskerne bag undersøgelsen i ét af verdens største sundhedstidsskrifter, Journal of American Medical Association (JAMA).

Både europæiske og amerikanske retningslinjer anbefaler brug af omega-3-fedtsyrer efter blodpropper. Enten som kosttilskud - ofte i form af fiskeolie, hørfrøolie eller valnøddeolie - eller ved at spise mere fisk.

Nye retningslinjer?

Spørgsmålet er, om studiet giver anledning til at ændre retningslinjer for kosttilskud til hjertepatienter i Danmark?

»Der er ingen tvivl om, at effekten af omega-3-kosttilskud ikke er så stor, som de første 'juhu-studier' viste,« siger Lotte Lauritzen,  lektor ved Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet.

Hun mener dog ikke den nye analyse kommer med konklusioner, man ikke har hørt før.

»Der har været mange studier af omega-3-fedtsyrers effekt, og det er lidt 50/50, hvordan de er faldet ud. Denne analyse falder så til siden, der siger, at der ikke er nogen forskel,« siger Lotte Lauritzen.

Omega-3 hjælper nogle mere end andre

Det nye studie ændrer ifølge Lotte Lauritzen ikke på, hvad forskere allerede ved.

Omega-3-fedtsyrer hjælper ikke så meget, som vi tidligere har troet, men det hjælper nogle mere end andre, pointerer hun.

»Problemet er, at vi ikke ved, hvordan omega-3 præcist påvirker os, og derfor er vi ikke helt klar over hvem omega-3 kan gavne, men det er det vi er i gang med at finde ud af nu,« siger Lotte Lauritzen.

Fisk kan stadig have gavnlige effekter

Studiet koncentrerer sig om effekten af omega-3-kosttilskud. Forskerne påpeger, at øget omega-3-indtag ved at spise mere fisk stadig ikke kan afvises at have gavnlige effekter.

Og fisk er meget mere end omega-3-fedtsyrer, påpeger Lotte Lauritzen. Der er proteiner, jod, selen og D-vitamin, så man kan under alle omstændigheder ikke bare erstatte fisk med fiskeolie, forklarer Lotte Lauritzen.

»Jeg ville stadig tage fiskeolie for en sikkerheds skyld, hvis jeg var hjertepatient – der er i hvert fald ikke noget, som tyder på, det skader.«

»Men der er omvendt heller ingen grund til, at læger skal få patienter til, at tro det er ren medicin,« slutter Lotte Lauritzen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.



Det sker