Der er et enormt behov for nye lægemidler mod depression.
Den nuværende behandling med antidepressiv medicin virker nemlig ikke så godt hos omkring 30 procent af patienterne.
I dag er elektrochok (ECT) den bedste behandling, der findes mod svær depression.
Svenske forskere har nu sammenlignet denne behandling med brugen af stoffet ketamin.
For første gang kan et studie, der opfylder guldstandarden i forskningens verden, vise, at svært deprimerede patienter kan have gavn af ketamin.
Men studiet viser også, at ECT stadig er mere effektivt.
Narkose og partystof
Ketamin er et lægemiddel, der siden 1970’erne er blevet anvendt i den humane og veterinære lægevidenskab, primært til narkose.
Ved et tilfælde opdagede forskere omkring år 2000, at man ved en lav dosis ketamin – en dosis, man ikke falder i søvn af – kan se store og hurtige effekter på depression.
Nogle bruger dog også stoffet som et ‘partystof’.
For personer, der bruger ketamin som partystof, er hallucinationer en eftertragtet effekt. Det er det imidlertid ikke for de fleste patienter, som er deprimerede.
Desuden har studier vist, at den kognitive funktion, først og fremmest hukommelsen, bliver svækket hos personer, der tager ketamin i lave doser mange gange om ugen gennem flere år.
Flere forskere har derfor været bekymrede for, at stoffet vil blive brugt som lægemiddel, uden at langtidseffekterne er blevet bedre undersøgt.

Godkendt som lægemiddel i Norge
Ketamin blev godkendt som lægemiddel mod depression i USA i foråret 2019.
Det var første gang i mange årtier, at en helt ny medicin mod depression blev godkendt.
I 2020 blev et lægemiddel, som indeholder ketamin, esketamin, også godkendt mod depression i Norge.
Flere tidligere studier har vist lovende effekt af ketamin ved depression, men det er små studier med relativt kort opfølgningstid, og behandlingen med ketamin er ikke sammenlignet med anden aktiv behandling.
For nylig afsluttede forskere ved Lunds Universitet i Sverige et større studie ved seks psykiatriske klinikker i Sverige.
I alt 186 patienter i alderen 18 til 85 år deltog i studiet. De blev fulgt i et år.
Elektrochok gav bedst bedring
Patienterne blev behandlet for svær depression på hospitalet. Her fik de information om studiet og blev spurgt, om de ville deltage i det.
Patienterne blev randomiseret, hvilket vil sige, at det var tilfældigt udvalgt, hvilke patienter der skulle have ECT, og hvem der skulle have ketamin.
63 procent af patienterne, der fik behandling med elektrochok, oplevede bedring efter behandlingen. Til sammenligning oplevede 46 procent af de, der fik ketamin, bedring efter behandlingen.
Ikke så hurtig effekt
Indtil nu har man troet, at de fleste psykiske lidelser kræver langvarig behandling; ofte flere måneders samtaleterapi eller længere tids brug af medicin.
Tidligere studier har vist, at ketamin har en effekt inden for et par dage.
Det finder de svenske forskere dog ikke i deres studie.
Begge behandlingsmetoder, både ketamin og ECT, krævede omkring seks behandlingsrunder, før patienterne mærkede en bedring.
Kan være et alternativ
En af forskerne bag studiet, Pouya Movahed, siger til svenske Dagens Medicin, at ketamin kan være et alternativ til ECT.
Der er forskel på, hvor tilgængelig ECT-behandlingen er. Når behandlingen ikke er tilgængelig, kan det være lettere at behandle med ketamin.
Det kan også være et alternativ, hvis patienten oplever store bivirkninger efter behandling med ECT, eller hvis de ikke oplever en effekt af behandlingen.
Bivirkninger har forsinket brugen
Et problem, der har forsinket brugen af ketamin, er lægemidlets bivirkninger.
»Ketamin kan give psykose som bivirkning. Medikamenter, der får dig til at høre stemmer og se syner, skal man være varsom med i behandlingen af psykiske lidelser. Derfor er der en sund skepsis over for at bruge ketamin, og det er vigtigt at være opmærksom på sådanne bivirkninger.«
Det sagde Ole Andreassen ved Universitetet i Oslo i et interview med forskning.no, Videnskab.dk‘s norske søstersite, i 2020.
\ Læs mere
Virker anderledes
Den nuværende medicin er i høj grad baseret på hypotesen om, at depression skyldes en mangel på serotonin i hjernen.
Denne hypotese har ført til, at de vigtigste lægemidler mod depression påvirker omsætningen af signalstoffet serotonin i hjernen. Enkelte lægemidler påvirker dog hovedsageligt noradrenalin.
Ketamin påvirker et andet signalstof i hjernen end serotonin, nemlig glutamat. Det er et signalstof, der findes i hele hjernen. De fleste nerveceller kommunikerer med glutamatsignalsystemet.
Elektrochok virker også på signalstoffet glutamat. Der er i øjeblikket meget forskning for at forstå den akutte effekt af ketamin på glutamat i hjernen.
Også ketamin og depression er et varmt forskningsemne i disse dage, bekræfter Ole Andreassen.
\ Læs mere
Meget vigtigt at lede efter ny medicin
Erik Sveberg Dietrichs har læst studiet fra Sverige.
Han arbejder som overlæge ved Center for Psykofarmakologi ved Diakonhjemmet Sygehus og som lektor ved UiT Norges arktiske universitet.
»Depression kan være en alvorlig og potentielt dødelig tilstand. Derfor er det meget vigtigt at lede efter nye og bedre behandlingsalternativer end dem, vi har i dag,« siger han til forskning.no.
Ketamin er en omdiskuteret behandling, som har fået stor opmærksomhed de seneste år.
»Der har dog været for lidt dokumentation på effekten af en sådan behandling. Derfor har vi ikke kunnet konkludere, hvilken effekt ketaminbehandling har på patienterne.«
»Dette studie fra Sverige er et skridt i den rigtige retning. Her indgår mange patienter med svær depression, som fik enten ECT- eller ketaminbehandling,« vurderer Erik Sveberg Dietrichs.
Ingen placebogruppe
Patienterne i undersøgelsen var så syge, at det ikke blev anset for etisk forsvarligt at inkludere en gruppe, der fik placebobehandling, da der kunne være risiko for, at de ville blive signifikant mere syge.
Da der ikke var nogen placebogruppe, kan vi ikke vide, om en positiv forventning til behandlingen muligvis havde betydning i dette studie, mener Erik Sveberg Dietrichs.
»Uanset hvad er i hvert fald positivt, at der nu kommer nye og større studier som denne, hvor effekten af ketamin er grundigt undersøgt,« slutter Erik Sveberg Dietrichs.
©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her.