Kan mæslinger forebygge kræft?
Nej, siger forskere. Og selv hvis der var en sammenhæng mellem mæslinger og kræft, er det ikke en grund til ikke at blive vaccineret.
mæslinger kræft sammenhæng forebyggelse vacciner evidens

Der er ikke evidens for, at mæslinger forebygger kræft. (Foto: Shutterstock.)

Der er ikke evidens for, at mæslinger forebygger kræft. (Foto: Shutterstock.)

’Mæslinger kan forebygge kræft’.

Måske er du stødt på denne påstand i løbet af den seneste uge, hvor folketingskandidat for Alternativet Allon Hein Sørensen søndag skrev på Twitter, at:

»Børn der har haft mæslinger og/eller andre børnesygdomme, har mindre chance for at få f.eks allergi og nogle typer af kræft, fordi disse sygdomme modner og udvikler deres immunsystem.«

mæslinger kræft sammenhæng forebyggelse vacciner evidens

Folketingskandidat for Alternativet Allon Hein Sørensens tweet fra søndag 10. februar, som B.T. nåede at tage et screenshot af, før det blev slettet igen mandag. (Foto: B.T.)

Det citerer B.T., der har taget et screenshot af Allon Hein Sørensens tweet.

Folketingskandidaten slettede dog sit tweet igen mandag eftermiddag, efter at det satte gang i debatten og blandt andet fik Allon Hein Sørensens politiske modstander, folketingspolitiker Laura Lindahl fra Liberal Alliance, til tasterne

Gammel Videnskab.dk-artikel bliver brugt i debatten

Også på Facebook fik påstanden luft under vingerne som et argument i diskussionen om, hvorvidt man bør lade sine børn vaccinere mod mæslinger.

Det skete eksempelvis i et opslag 12. februar i facebook-gruppen ’Støt læger uden sponsor’, hvor en bruger linker til en Videnskab.dk-artikel fra 2011. Artiklen handler om et studie, hvor forskere undersøger, om mæslinger måske kan blive et nyt våben mod kræft.

mæslinger kræft sammenhæng forebyggelse vacciner evidens

I et facebook-opslag i gruppen 'Støt læger uden sponsor' blev påstanden om sammenhængen mellem mæslinger og kræft blandet ind i debatten om vacciner til børn. (Foto: Facebook / Anne Ringaard / Lea Pilsborg) 

I studiet har forskerne dog blot undersøgt nogle hypoteser om, hvorvidt et modificeret mæslingevirus kan manipuleres til udelukkende at ramme kræftceller, når det bevæger sig rundt i kroppen. De konkluderer ikke, at det rent faktisk er muligt.

Studiet kan ikke bruges som argument for ikke at lade sine børn vaccinere mod mæslinger.

Læs her hvorfor.

Vi kan ikke påstå, at mæslinger forebygger kræft

Påstanden holder ikke af den simple årsag, at der ikke er nok forskning, der underbygger den.

Der findes enkelte, gamle studier, der viser, at mæslinger muligvis sænker risikoen for kræft i lymfeknuderne eller lymfebanerne. Men de studier er af dårlig videnskabelig kvalitet og står meget alene, fortæller Lars Jørgen Østergaard.

Han er klinisk professor i infektionsmedicin ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet og har hjulpet Videnskab.dk med at komme til bunds i de florerende historier om mæslinger og kræft.

»Man kan ikke sige, at der er tilstrækkeligt bevis for, at mæslinger som sygdom forebygger kræft. Det er en påstand, der slet ikke er underbygget,« fastslår Lars Jørgensen Østergaard overfor Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Er et stort mæslingeudbrud i Danmark realistisk?

Systematisk studie af litteratur indenfor vaccinationer og kræft
  • Den videnskabelige gennemgang blev udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Scientific Reports i november 2017.
  • Undersøger sammenhængen mellem vacciner og leukæmi, der er en af de mest almindelige kræftformer blandt børn.
  • Studiet er et såkaldt ’litteratur review’. Dvs., at forskerne har analyseret al den eksisterende forskning om emnet
  • Det gør studiet til en meget pålidelig kilde til at finde ud af, hvad der er flest stærke beviser for i sagen.  

Kan ikke bruges i debatten om vacciner

Debatten slutter ikke her. For den fejlagtige sammenhæng mellem mæslinger og kræft er blevet brugt som argument i debatten om, hvorvidt man skal lade sine børn vaccinere.

Her er svaret: Jo, man skal lade sine børn vaccinere mod mæslinger, og det er der rigtig mange gode grunde til, som du kan læse i artiklen: Skal jeg vaccinere mit barn mod mæslinger?

»Selv hvis det nu var rigtigt, at børnesygdomme som mæslinger kunne forebygge kræft, så har det intet med vacciner at gøre,« siger Lars Jørgen Østergaard.

Det kan der hentes bevis for i den videnskabelige litteratur. 

»En stor, systematisk gennemgang af al litteratur indenfor vaccinationer og udvikling af leukæmi, viser, at børn, der er vaccineret, har mindre risiko for at udvikle kræft,« fortæller Lars Jørgen Østergaard.

Vaccine mod mæslinger udvikler og modner immunforsvaret

Der er endnu en grund til, at man ikke kan blande vacciner og sammenhængen mellem kræft og mæslinger sammen: 

Ofte er argumenterne bag ikke at lade sig barn vaccinere, at sygdommene skulle udvikle og styrke barnets immunforsvar - ligesom Allon Hein Sørensen skrev i sit tweet.

Men faktisk har mæslinger langvarige følger for vores immunforsvar, og selv hvis vi har overvundet mæslingerne, gør den os modtagelige over for andre sygdomme, forklarer Michael Miner, der er postdoc fra Princeton University i en Videnskab.dk-artikel fra 2015: Mæslinger smadrer immunforsvaret.

»Vores studie viser, at mæslinger er meget værre, end vi hidtil har antaget, da de udsætter den smittede for at blive alvorligt syg af mange andre sygdomme. Derfor er det ekstremt vigtigt at bevare en høj grad af vaccinering, da konsekvenserne af mæslinger er meget mere ødelæggende, end man umiddelbart kan se ved sygdommen selv,« skriver Michael Miner i en mail til Videnskab.dk i artiklen

Den danske forsker og børnelæge Lone Graff Stensballe fra Rigshospitalet pointerer i samme artikel, at vaccinen er vigtig, fordi den beskytter vores immunforsvar generelt.

»Mæslingevaccinen og andre vacciner i sig selv gør noget godt for vores immunforsvar, der er uafhængigt af den direkte beskyttelse mod en given sygdom. Dette kan vise sig at blive meget vigtigt, den dag mæslinger er udryddet, og man muligvis vil stoppe med at bruge vaccinen, for så fjerner man samtidig den gode virkning af vaccinen,« sagde hun til Videnskab.dk i 2015.

Ikke evidens for, at mæslinger kan forebygge kræft

Men hvorfor kan man ikke sige, at der er bevis for at mæslinger kan forebygge kræft? Når nu der findes nogle få studier, som peger på, at mæslinger muligvis kan sænke risikoen for kræft i nogle tilfælde, og når nu Videnskab.dk har skrevet om, at modificering af mæslingeceller muligvis kan blive et våben mod kræft.

På forskersprog kunne man også spørge, hvornår der er ’evidens’ for en påstand.

Skal man have evidens, altså tilstrækkeligt med stærke beviser, til at fastslå, om mæslinger kan forebygge kræft, så skal man have fat i flere rigtig store studier, som kan vise det.

»Der er blevet vaccineret cirka 55.000 børn om året i Danmark siden 1987, imens omkring 5.000 børn om året ikke er vaccineres,« fortæller Lars Jørgen Østergaard.

Professoren kommer med et eksempel på et studie, der ville være stort nok, til at være noget vi kan stole på:

»Med data fra 1987-2018 ville vi kunne undersøge omkring 1,5 millioner danskere, der er vaccineret, og 150.000, der ikke er. Vi ville kunne sammenligne, hvor mange i hver gruppe der har fået kræft, og så er vi oppe i nogle folkemængder, hvor vi kunne begynde at komme svaret lidt nærmere.«

Eller sagt på en anden måde: Der er ikke evidens for at påstå, at mæslinger kan forebygge kræft.

LÆS OGSÅ: Se, hvilken massiv gavn vacciner har gjort indtil videre

LÆS OGSÅ: Professor: Vacciner kan redde verden – men kun, hvis vi bruger dem rigtigt

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk