Chimpanser er de nærmeste slægtninge, vi har i dyreriget. De er genetisk set kun én procent forskellige fra os mennesker. Vores succes og kompleksitet skyldes blandt andet længden og bevægeligheden af vores tommelfingre, lyder en af teorierne.
Men en ny undersøgelse udgivet i tidsskriftet Nature Communications viser, at menneskers hænder har mere tilfælles med gorillaer og menneskets abelignende forfædre, der levede for flere millioner år siden, end de har med chimpanser.
Det peger på, at vores hænders fysiologi har udviklet sig i mindre grad end chimpansernes, konkluderer forskerne bag den nye undersøgelse.
»I modsætning til de fleste undersøgelser på dette område antog vi ikke, at den sidste fælles stamfar til mennesker og chimpanser var ligesom en chimpanse. [Resultatet viste, at] mennesker har kun subtilt ændret håndproportioner – en smule længere tommelfinger og en lidt kortere pegefinger – for en forbedret præcision i vores greb. Så da de tidlige menneskearter startede med at lave stenredskaber på systematisk vis, var deres hænder ikke meget anderledes end vores i dag,« siger Sergio Almécija i en artikel på Christian Science Monitors hjemmeside, postdoc på Stone Brook University og førsteforfatter til den nye forskningsartikel.
Det kan give os nye indsigter i studiet af menneskets og menneskeabernes evolution, vurderer postdoc Jessica Hartel, som ikke har medvirket i undersøgelsen, men selv forsker i chimpanser.
»Det er rigtig interessant. Vi bruger normalt chimpanser til at spejle os i vores fortid, da vi antager, at de er meget lig vores forfædre. Men når det kommer til hænderne, viser den nye undersøgelse, at chimpanserne har gennemgået en større udvikling, end os selv,« siger Jessica Hartlet, postdoc på Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet.
Gamle knogler og gorillahænder viser menneskets udvikling
\ Fakta
Chimpanser er en meget truet dyreart og lige nu anslår forskere, at chimpanserne i løbet af dette århundrede eller det næste vil blive udryddet helt, hvis udviklingen ikke bliver stoppet. »Det er meget ærgerligt, at det går den vej, for vi kan lære meget om os selv og vores forhistorie ved at studere chimpanser,« siger Jessica Hartel, postdoc. ved Aarhus Universitet.
I undersøgelsen analyserede og sammenlignede det amerikanske og spanske forskerhold fra Stone Brook University, The George Washington University og Universitat Autònoma de Barcelona den gennemsnitlige længde af tommelfinger og pegefinger på mennesker, chimpanser, gorillaer og orangutanger. Det samme gjorde de med knoglefossiler fra tidlige menneskeaber, der levede for flere millioner af år siden – blandt andet arterne Ardipithecus ramidus og Australopithecus sediba.
Resultatet viste, at:
- Menneskets hænder har mere tilfælles med gorillaer og de tidlige aber, der levede for flere millioner år siden, end chimpanser, der er vores tætteste slægtning i dyreriget.
Det peger på, at de evolutionære betingelser, som gorillaer og mennesker har været udsat for, har ikke krævet, at hænderne ændrede sig i så høj grad som chimpanserne, konkluderer forskerne.
»Vores forfædre og gorillaer har befundet sig både på landjorden og i træerne og har fundet mad begge steder. Chimpanser er i højere grad specialiseret i at opholde sig og finde mad i træerne. Deres hænder er af den grund også bedre til at holde fast i grene og svinge sig,« siger Jessica Hartel.
Menneskets hænder er bedre til finmotorik
I løbet af menneskets udviklingshistorie begyndte vores abelignende forfædre at opholde sig mere og mere på savannen og i mindre grad i skoven.
Samtidig begyndte de at gå oprejst, jage og bruge værktøjer i højere grad. Det gjorde os bedre til finmotorik.
Når det kommer til hænderne, viser den nye undersøgelse, at chimpanserne har gennemgået en større udvikling, end os selv.
Jessica Hartel, postdoc.
»Selv om menneskets hænder har udviklet sig i mindre grad siden fortidens primater, end chimpansers, har vores hænder stadig gennemgået en særegen udvikling. De er blevet mere specialiseret i finmotorik i modsætning til for eksempel gorillaerne, der har mere kødfyldte hænder og fingre, og er ikke særlig gode til finmotorik. Det skyldes blandt andet, at redskaber og udviklingen af redskaber har betydet mere for vores overlevelse og reproduktive succes, siden vores forfædre begyndte at opholde sig mere på landjorden,« siger Jessica Hartel.
Mennesker ligner aber på mange punkter
Selvom menneskehænder er bedre egnet til finmotorik og bruge redskaber end abernes, så udvikler chimpanser også redskaber til at få mad.
Og det er langt fra den eneste egenskaber, vi deler med chimpansen.
»Man kan se mange af de fundamentale egenskaber, vi betragter som menneskelige, i chimpanser. Chimpanser har også forskellige kulturer, der ligesom vores kulturer varierer fra gruppe til gruppe og udvikler sig over tid. I en periode vælger en gruppe chimpanser måske kun at jage og spise kød få gange på et år. Andre gange kan de nedlægge og spise op til ni colobusaber på en måned. Ligesådan kan man se, at den type af redskaber og metoden til at udvikle dem på varierer fra chimpansegruppe til chimpansegruppe,« siger Jessica Hartel.
LÆS OGSÅ: Gabeskønt: Chimpanser smittes, når mennesker gaber
Men selvom vi mennesker ligner chimpanser på mange måder, så har chimpanserne også udviklet sig et stykke væk fra vores fælles stamfar for seks millioner år siden.
»Den større implikation ved dette studie er, at vi nu ved, at en hvilken som helst model af den menneskelige hånds evolution, der antager en chimpanselignende stamfar som udgangspunkt, vil være forfejlet fra starten,« siger Sergio Almécija til csmonitor.com.