Malariamyg er vilde med øldrikkere
Hold dig fra øl, hvis du er på ferie i de varme lande og er bange for at få malaria. Myggene bliver nemlig tiltrukket af lugten fra folk, der har drukket øl. Det viser ny forskning.

Malariamyg går efter folk, der har drukket øl. (Foto: CDC)

Malariamyg går efter folk, der har drukket øl. (Foto: CDC)

Hvis du drikker øl, virker du mere tiltrækkende for malariamyg. Det er konklusionen på et forsøg, som en gruppe forskere har udført i Burkina Faso. Resultatet er netop offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE.

Forskerne med franskmanden Thierry Lefèvre i spidsen hældte en liter populær lokal øl med cirka tre procent alkohol på 25 mænd, mens 18 andre måtte nøjes med en liter vand. Desuden deltog 4.300 malariamyg i forsøget.

Ved hjælp af en sindrig forsøgsopstilling kunne forskerne finde ud af, om myggene havde en præference for øldrikkere. Og resultatet var, at det havde de - myggene gik klart mest efter lugten af de personer, der havde drukket øl.

»Vi har vist, at øldrikkere tiltrækker Anopheles gambiae,« fortæller Thierry Lefèvre til Videnskab.dk.

»Det er først og fremmest denne myggeart, der spreder malaria i Afrika. Og den stikker om natten. Derfor anbefaler vi, at folk sover under et imprægneret myggenet, når de har drukket øl.«

Myggenet til hele familien

Det er generelt en rigtig god idé at sove under et myggenet, når man er i områder, hvor der er malaria. Men det er altså ekstra vigtigt, hvis man har drukket nogle øl om aftenen.

Og man bør også tænke på sine omgivelser, siger Thierry Lefèvre: »Hvis man er i nærheden af folk, der har drukket øl, vil man sandsynligvis have en højere risiko for at blive stukket. Derfor er det meget vigtigt, at ikke bare øldrikkerne, men alle i samme lokale - især børn - sover under myggenet.«

Halvnøgne mænd i telte

Forsøgspersoners tiltrækningskraft blev målt både før og et kvarter efter indtagelsen af øl eller vand. De blev placeret med bar overkrop i et af teltene på billede A herunder. Det andet telt forblev tomt.

Sådan var forsøget konstrueret: Luften fra to telte blev ført ind til myggene. (Foto: Thierry Lefèvre et al.)

Luften fra begge telte blev suget ind til myggene, der var placeret i boksen mærket 'Downwind box' på billede C.

Myggene havde nu valget mellem at flyve mod et af teltene - mod vinden - eller blive, hvor de var. De myg, der fløj af sted i løbet af en halv time, endte i en af de to fælder mærket med "Traps" på billede C.

Det viste sig, at myggene havde mest lyst til at flyve mod teltene, når de kunne lugte en øldrikker. Og 65 procent af de myg, der begav sig på vej, fløj mod det telt, hvor der sad en mand, der havde drukket øl.

Hvis der sad en mand, der endnu ikke havde drukket noget, eller som havde drukket vand, var det kun halvdelen af myggene, der fløj mod teltet med forsøgspersonen, mens den anden halvdel fløj mod det tomme telt.

Forklaringen kendes ikke

Så det er ganske vist: Malariamyg foretrækker duften af øldrikkere. Men forskerne ved faktisk ikke, hvorfor det er sådan.

Tidligere forsøg har vist, at myg også tiltrækkes af en høj kropstemperatur og af en høj mængde CO2 i den luft, som man udånder. Men øldrikkerne havde faktisk en smule lavere temperatur end dem, der kun havde drukket vand, og mængden af CO2 i udåndingsluften var den samme.

Så der må være et eller andet i øl - måske alkoholen, måske noget andet - der giver mennesker en lugt, som myggene kan lide.

Og det er jo rart at vide, hvis man opholder sig i malariaramte områder og vil minimere sin risiko for at pådrage sig sygdommen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.