Du kender sikkert fornemmelsen:
Det regner eller sner så meget, at dine øjenlåg automatisk hamrer ned foran øjnene. Du ser kun verden i små stykker, der vækker minder om at stå i et stroboskoplys på dansegulvet – og det bliver bare ved og ved og ved.
Kan den konstante blinken mon gøre vores øjne så trætte, at de til sidst ganske enkelt ikke har kræfter til at blinke? Vi søger svar hos øjenprofessor Jan Ulrik Prause fra Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Københavns Universitet.
Kan man træt af at blinke?
»Ja, det kan man, men det tager lang tid. Vi ved det, for vi kender nogle sygdomme, hvor der er fejl i samarbejdet mellem nerver og muskler. Man kan både køre træt i at åbne øjet og lukke det.«
»Men spontan blinken gennem dagen optager slet ikke en energi, der kan gøre én træt.«
\ Fakta
SPØRG VIDENSKABEN CLASSIC
Der er stillet mange gode spørgsmål til Spørg Videnskaben i de 2½ år, som Videnskab.dk har været i luften.
Med jævne mellemrum ‘genudsender’ vi nogle af de tidligere svar fra brevkassen.
Denne artikel blev bragt første gang 11. september 2009.
Hvad hvis man havner i et snevejr, der varer en hel uge?
»Der er ingen tvivl om, at man ville blive træt af det. Men det er ét af den slags forsøg, som ikke indbringer én Nobelprisen, så ingen har studeret det i dybere omfang.«
Hvad gør folk, som lever i Sahara med sandstorme eller i Arktis med snestorme?
»Det blæser ikke hele tiden, og tårerne løber bare hurtigere, så det er ikke noget problem.«
Hvad nu, hvis man har været ude i hårdt snevejr. Kan man så strække sine øjenlåg ud, så man ikke er træt i dem dagen efter?
»Man kan sikkert. Men jeg kender ikke til det og tror, at det er noget forfærdeligt pjat. Hvis man kommer ind og er stiv i ansigtet efter en cykeltur i sne, så tror jeg, det bedste man kan gøre er at skylle ansigtet i lunkent vand. Så har man det fint igen.«
\ Fakta
VIDSTE DU
Vores vejrtrækningsmuskler kan principielt blive så trætte, at vi kan dø af det. Videnskabsfolk forsker stadig i, hvordan mennesket egentlig undgår, at det sker.
Hvad ville der egentlig ske, hvis vi ikke blinkede?
»Hornhinden ville tørre ud. Det tager kun ganske få minutter, så det er en voldsomt farlig tilstand.«
»Egyptisk øjentørsot er en sygdom, hvor øjenlågene skrumper og vipperne vender indad, så du ikke kan lukke øjenlågene. Den er en stor årsag til blindhed på verdensplan. Man mister først evnen til at se, så kommer der sår på hornhinden, så hul, og så bliver man blind.«
»Derfor er det en meget vigtig funktion at blinke. Men hvis ikke mekanikken er forhindret af sygdom, så skal du nok blinke, inden det bliver for alvorligt.«
Vi takker Jan Ulrik Prause for det lille lynkursus i øjenmuskulaturen.
Hvis du har tilsvarende spørgsmål om små finurligheder i livet og hverdagen, er du velkommen til at sende dem til os på redaktionen@videnskab.dk. Du kan læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben.