Glæden ved, at der er en baby på vej, har for mange gravide en belastende følgesvend: Kvalme, opkast, bækkensmerter, kløe, kramper – listen er lang.
Og når kroppen larmer, kommer bekymringerne: Har baby det godt, når jeg har det så skidt? Ja, baby har det temmelig sikkert godt.
Selvom det kan være svært at forestille sig, at den lille har det godt, når man selv er sløj, så kommer der langt oftest en god fødsel ud af det.
Det viser vi i et netop publiceret studie.
\ Forskerzonen
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet, Region Hovedstaden og Danmarks Grundforskningsfond.
Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
Sådan har vi gjort
1.491 ny-gravide kvinder blev af deres praktiserende læge indbudt til at deltage i vores studie. De svarede på spørgeskemaer fra begyndelsen til slutningen af deres graviditet.
Vi spurgte til de mest almindelige graviditetssymptomer: kvalme, opkast, smerter i ryg og bækken, graviditetsrelateret kløe, kramper i benene og vaginal blødning.
Vi var interesserede i at finde ud af, om kvinder med graviditetssymptomer fik alvorlige komplikationer senere i graviditeten.
Det kan være komplikationer såsom sukkersyge, svangerskabsforgiftning eller i forbindelse med fødslen for tidlig fødsel, styrtfødsel eller situationer, hvor barnets liv kan være i fare, som fører til akut kejsersnit.
Derfor holdt vi kvindernes besvarelser op mod data fra Det Medicinske Fødselsregister, som er et landsdækkende register, der indeholder data om samtlige fødsler i Danmark (dvs. alle fødsler – normale såvel som dem med komplikationer)
Langt de fleste oplever symptomer
Hvordan klarede de knap 1.500 kvinder sig så?
I vores studie oplevede 88 procent kvalme, 40 procent havde opkastninger og 56 procent havde smerter i bækkenområdet. Ti procent havde kramper i benene og 19 procent havde kløe i skridtet.
Endelig oplevede 17 procent af de gravide kvinder vaginal blødning.
Kort sagt: En eller anden form for symptomer tidligt i graviditeten er meget almindelige.
Komplikationer er, heldigvis, mindre almindelige.
Senere i graviditeten aborterede fem procent, mens to procent fik henholdsvis forhøjet blodtryk og mild til moderat svangerskabsforgiftning.
Én procent fik henholdsvis graviditetssukkersyge og sen graviditetskløe med leverpåvirkning.
Kvinder, som tidligt i graviditeten havde oplevet smerter eller blødning, havde en let øget tendens til de sene graviditetskomplikationer, mens de øvrige tidlige symptomer ikke havde sammenhæng med sene komplikationer.
… men de fleste symptomer er ret uskadelige
Hvad så med selve fødslen? Kunne vi her se en forskel mellem dem, der havde forskellige symptomer i starten af graviditeten og dem, der ikke havde?
Generelt oplevede 199 (14 pct.) af vores nu 1.413 kvinder (efter senaborterne)
fødselskomplikationer i forskellig grad.
Akut kejsersnit udgjorde 9 procent af komplikationerne, feber under fødslen to procent. Én procent blev født for tidligt og i lidt over én procent af tilfældene blev mor betydeligt udtrættet.
I alt var der fire dødfødsler, svarende til 0,3 procent.
For den kommende familie er en dødfødsel naturligvis en enorm tragedie. Men sammenlignet med andre lande og historisk set, er fire dødfødsler virkelig lavt.
I tabellen nedenfor kan man se, hvor mange af dem, der havde symptomer tidligt i graviditeten, som også fik komplikationer under fødslen.

Ingen sammenhæng mellem symptomer og komplikationer
Resultaterne i tabellen viser, at der ikke er ret stor forskel på gruppen af kvinder, som havde fødselskomplikationer og dem, som ikke havde fødselskomplikationer.
Når vi korrigerer for tidligere aborter og fødsler og sociodemografiske forhold, finder vi ingen sammenhæng mellem tidlige graviditetssymptomer og fødselskomplikationer.
Generelt kunne de tidlige symptomer ikke forudsige komplikationer i forbindelse med fødslen.
De fleste symptomer i den tidlige graviditet ser ikke ud til at have betydning senere, så selvom du er generet af kvalme, krampe i benene med videre, så tag den med ro.
Det er helt normalt og formentlig ikke farligt for din kommende baby.
Blødning og smerter i bækkenregionen skal man gå til læge med, fordi det giver en forståelig bekymring, da der er en let øget risiko for spontan abort.