Forskere skyder hul i den kendte skumfidus-test
Spis én skumfidus nu - eller vent og få to senere? Metoden er længe blevet brugt til at måle børns selvkontrol. Men testen viser ikke hele sandheden, viser nyt studie. Se bare i videoen her.

Eksperimentet er en rigtig klassiker:

Et barn sidder og vrider sig utålmodigt ved et bord i et ellers tomt rum. På bordet ligger en dejlig, blød og lækker skumfidus. Der står nærmest ’spis mig!’ på den.

Men barnet bider sig i læben og venter stædigt. Hvis skumpuden stadig er intakt, når den voksne kommer tilbage, vanker der nemlig TO lækre sukkerpuder.

Denne test har forskere siden 1960'erne brugt til at måle børns selvkontrol. En evne, der er meget vigtigt, fordi den efter sigende er stærkt forbundet med succes senere i livet:

Større udholdenhed hænger tilsyneladende både sammen med lavere risiko for stofmisbrug, bedre præstationer i skolen, bedre opførsel og bedre sociale færdigheder. Det skriver forskning.no.

(Læs også: Hvorfor kan vi ikke styre os?)

At udsætte belønningen er et rationelt valg

Ny forskning viser, at det at kunne forsinke belønningen - i dette tilfælde at vente 15 svære minutter for at få endnu en skumfidus - ikke blot afspejler barnets selvkontrol, men også barnets antagelser om fordelene ved at vente. (Foto: Fra videoen af University of Rochester)

Men et hold af forskere fra Rochester Universitet stiller nu spørgsmålstegn ved, hvor brugbar den kendte test egentlig er.

Deres eksperimenter antyder, at andre faktorer kan have mindst lige så stor indflydelse på barnets udholdenhed. Og i nogle tilfælde kan det at spise skumfidusen faktisk være en rationel beslutning.

»Det at kunne forsinke belønningen - i dette tilfælde at vente 15 svære minutter for at få en skumfidus til - afspejler ikke blot barnets selvkontrol, men også barnets formodninger om fordelene ved at vente,« siger den ledende forsker bag studiet, ph.d.-studerende i hjerne- og kognitive studier, Celeste Kidd i videoen ovenfor.

(Læs også: Aber vurderer deres chancer for succes)

»At udsætte belønningen er ganske enkelt et rationelt valg, som barnet træffer, hvis det mener, at det er sandsynligt, der så kommer to skumfiduser inden for en rimelig tidsperiode. Vores resultater lægger definitivt en dæmper på den populære opfattelse af, at skumfidus-testen er en gyldig måde at bedømme evnen til selvkontrol,« konkluderer Celeste Kidd.

I videoen kan du selv se, hvordan forskerne lavede eksperimentet på en ny måde, og hvor meget ændringen betød for, hvornår skumfidusen gled ned i gabet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.