Eksperimentet er en rigtig klassiker:
Et barn sidder og vrider sig utålmodigt ved et bord i et ellers tomt rum. På bordet ligger en dejlig, blød og lækker skumfidus. Der står nærmest ’spis mig!’ på den.
Men barnet bider sig i læben og venter stædigt. Hvis skumpuden stadig er intakt, når den voksne kommer tilbage, vanker der nemlig TO lækre sukkerpuder.
Denne test har forskere siden 1960’erne brugt til at måle børns selvkontrol. En evne, der er meget vigtigt, fordi den efter sigende er stærkt forbundet med succes senere i livet:
Større udholdenhed hænger tilsyneladende både sammen med lavere risiko for stofmisbrug, bedre præstationer i skolen, bedre opførsel og bedre sociale færdigheder. Det skriver Videnskab.dk’s norske søster-site, forskning.no.
At udsætte belønningen er et rationelt valg
Men et hold af forskere fra Rochester Universitet stiller nu spørgsmålstegn ved, hvor brugbar den kendte test egentlig er.

Deres eksperimenter antyder, at andre faktorer kan have mindst lige så stor indflydelse på barnets udholdenhed. Og i nogle tilfælde kan det at spise skumfidusen faktisk være en rationel beslutning.
»Det at kunne forsinke belønningen – i dette tilfælde at vente 15 svære minutter for at få en skumfidus til – afspejler ikke blot barnets selvkontrol, men også barnets formodninger om fordelene ved at vente,« siger den ledende forsker bag studiet, ph.d.-studerende i hjerne- og kognitive studier, Celeste Kidd i videoen ovenfor.
»At udsætte belønningen er ganske enkelt et rationelt valg, som barnet træffer, hvis det mener, at det er sandsynligt, der så kommer to skumfiduser inden for en rimelig tidsperiode. Vores resultater lægger definitivt en dæmper på den populære opfattelse af, at skumfidus-testen er en gyldig måde at bedømme evnen til selvkontrol,« konkluderer Celeste Kidd.
I videoen øverst i artiklen kan du selv se, hvordan forskerne lavede eksperimentet på en ny måde, og hvor meget ændringen betød for, hvornår skumfidusen gled ned i gabet.
LÆS OGSÅ: Kan man styrke børns ihærdighed?
LÆS OGSÅ: Børn kan bestikkes til at spise sundt
LÆS OGSÅ: Ny skole vs. gammel skole: Hvordan lærer børn bedst at holde fokus?