Børn kan bestikkes til at spise sundt
Det er måske ikke helt politisk korrekt, men det virker: Hvis du giver børn en præmie for at spise 'rigtigt', så vil det sandsynligvis også vælge den sunde løsning næste gang.

Man kan påvirke børn til at spise sundere, hvis man giver dem en belønning for deres valg. Men er det virkelig den rigtige måde at få de sunde vaner ind i børnenes liv? (Foto: Colourbox)

Man kan påvirke børn til at spise sundere, hvis man giver dem en belønning for deres valg. Men er det virkelig den rigtige måde at få de sunde vaner ind i børnenes liv? (Foto: Colourbox)

De fleste børn foretrækker søde sager frem for sunde snacks. Nogle børn nægter pure at smage sunde alternativer. Så hvilke tricks kan de stakkels forældre ty til for at få børnene til at kunne lide frugt og grønt?

Et nyt amerikansk studie viser, at lidt bestikkelse kan være en løsning.

Kiks eller tørret mango

Forskerne ville undersøge, om børn lod sig bestikke til at spise noget, de ellers ikke ville have valgt til dessert.

De allierede sig med betjeningen på 24 'Kids'-cafeer rundt omkring i Chicago. Det er cafeer, hvor børn fra familier med en lav indkomst kan komme og få et gratis måltid efter skoletid.

I alt 1.500 børn mellem 6 og 18 år fik tilbudt en portion gratis snacks. De kunne vælge mellem 1) en kiks med chokolade eller kanel og sukker, eller 2) en lille skål med tørret frugt (banan eller mango).

Armbånd og nøgleringe

I nogle af cafeerne blev børnene tilbudt en lille belønning, hvis de valgte frugten. Præmierne var enkle armbånd, blyanter eller nøgleringe, der havde en værdi på omkring tre kroner (50 cent).

For at få præmien skulle børnene spise frugten op, mens de var i cafeen.

I kontrolcafeerne fik børnene ikke tilbudt belønninger for at vælge frugtportionen.

Forsøget stod på over flere uger, og børnene fik samtidig en tre minutter lang forklaring om, at frugt er sundt. 

Firdobling af sunde valg

Imens sad forskerne og observerede, hvad børnene valgte. De så snart, at belønning gav en mærkbar effekt:

Over fire gange så mange børn valgte frugt, hvis de blev lovet en lille gave som belønning for det sunde valg.

I gruppen af børn, der ikke fik en belønning for det sunde valg, var der 17 procent, der valgte frugt, mens der blandt de, der blev fristet af en belønning for det sunde valg, var 75 procent, der foretrak frugt.

Blandt de børn, der blev tilbudt en præmie, var der også flere, der spiste deres frugt op, end blandt de, der valgte frugten uden at blive tilbudt en belønning for det.

Bestikkelsen havde langsigtet effekt

Så kom spørgsmålet: Var det kun en enkelt gang og på grund af præmien, at børnene spiste den tørrede frugt?

Nej, forskerne så, at der var en stor andel af de børn, der fik præmier, der senere valgte koppen med det tørrede frugt frem for kiks.

Studiet af John List ved Universitetet i Chicago og Anya Savikhin Samek ved Universitetet i Wisconsin-Madison er for nyligt blevet publiceret i National Bureau of Economic Research. Den viser også, at viden om ordentlig kost i sig selv ikke får børn til at ændre madvaner.

Derimod hjælper viden kombineret med belønning til at få børn til at spise mere frugt og mindre slik. Forskerne mener, at dette er en effektiv metode til at få børn til at vælge sunde madvaner i en tidlig alder.

Belønninger opmuntrer til at takke nej

Professor Ellen Kathrine Nyhus ved Universitetet i Agder har forsket en del i forbrugeradfærd og forbrugerøkonomi. Hun kender ikke til nogen lignende studier i Norge.

»Men det er et sjovt studie. Det minder mig lidt om det, som børnene her i syd kalder for 'godtelov'. De aftaler med forældrene, at de ikke skal spise slik i en periode, for eksempel et halvt år, og så får de en pengebelønning for det,« siger Ellen K. Nyhus.

Børnene spiser forhåbentlig lidt sundere i den periode det varer, og de bliver trænet i at takke nej og modstå fristelser. Det virker jo for en del, og sådanne incitamenter er ikke noget nyt.

Sådanne præmieudlovninger kaldes for ’nudging’ (opmuntring på dansk), og går ud på at forme situationen omkring en beslutning, så sandsynligheden for et ønsket udfald øges – i dette tilfælde at vælge tørret frugt, forklarer professoren.

Risiko for negativ langsigtet effekt

Men belønningen må ikke være så stor, at børnene kan gå ud og købe de kiks, som de valgte fra for belønningen, påpeger hun:

»Så får de snedige børn jo begge belønningerne.«

En anden bekymring, hun har, er, at den langsigtede effekt kan blive negativ: Man risikerer, at børnene ikke vil spise sundt, hvis de ikke får belønning.

»Det bliver temmelig uholdbart, hvis alle måltider går hen og bliver en forhandlingssituation.«

Vigtigt at lære børn selvkontrol

Professoren mener, at grundlaget for mange typer adfærd læres i barndommen. Forældre kan hjælpe børnene til at få gode vaner.

»Meget af den adfærd har at gøre med valg, hvor vi kan have modstridende præferencer: Det vi vil have nu, og det vi vil opnå på længere sigt.«

De valg, der angår mad og træning, er eksempler på dette – men det er pengeforbrug og lektielæsning også.

»For at nå langsigtede mål er gode vaner og selvkontrol vigtigt, så de kan styre impulserne, der giver efter for umiddelbare fristelser. Det letteste er at lære at undgå fristelserne.«

Så for børnene have det været nemmest, hvis chokoladekiksene ikke var tilgængelige i 'Kids'-cafeer, siger Ellen Nyhus.

Ændrer ikke holdninger

Man ændrer ikke vidensniveauet, holdningerne eller egenskaber hos børnene med sådanne metoder, påpeger professoren. Måske med den undtagelse at de lærer, at de kan lide de søde frugter.

Sådanne opmuntringer kan være nyttige, når det gælder valg, man ikke tager så ofte, som organdonation eller tilmelding til pensionsordninger, understreger hun. 

Men det bliver et omfattende arbejde at arrangere det for beslutninger, der tages mange gange dagligt.

»Så i sådanne tilfælde vil jeg anbefale andre måder at påvirke børn og unges madvaner på end belønning, hver gang de vælger sundt,« konkluderer professor Ellen Nyhus.

Reduceret levealder

De amerikanske forskeres forhåbning er, at sådanne tiltag kan reducere overvægtsepidemien i landet. I dag er amerikanere de første i historien, der står til at leve kortere end den forrige generation.

Myndighederne konstaterede, at der må store ændringer i madvaner til for at overvinde tendensen til stadig større taljemål. Det er vigtigt, at børnene får sunde madvaner tidligt, da grundlaget for, hvad vi kan lide, udvikles i en tidlig alder.

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.