Computere i sengen giver søvnproblemer
Elektronik i sengen kan føre til dårligere søvn og alvorlige sundhedsproblemer. Det gælder især for teenagere, viser ny forskning.

Selv om det kan være sjovt at bruge computeren i sengen, kan det medvirke til dårligere søvn. (Foto: Colourbox)

Selv om det kan være sjovt at bruge computeren i sengen, kan det medvirke til dårligere søvn. (Foto: Colourbox)

Hvis du tager computeren med i seng, risikerer du at sove dårligere.

Det viser 2011-udgaven af den årlige undersøgelse Sleep in America, som er udarbejdet af det amerikanske National Sleep Foundation.

Dette års undersøgelse ser blandt andet nærmere på sammenhængen mellem brugen af kommunikationsteknologi og søvnproblemer.

Studiet viser blandt andet, at ti procent mellem 13 og 18 år vågner næsten hver nat, fordi de har fået sms-beskeder, telefonopringninger eller email.

De er også teenagere, som melder om dårligst søvn. De sover i gennemsnit 7 timer og 26 minutter per nat på hverdagsnætter, selv om amerikanske sundhedsmyndigheder anbefaler, at de unge sover 9 timer og 15 minutter.

»Den øgede brug af potentielt søvnforstyrrende teknologi blandt unge mennesker kan få alvorlige følger for helbredet, den kognitive udvikling samt anden generel velvære,« siger Lauren Hale, som har været med til at udarbejde rapporten.

Sover dårligt i hverdagene

Over 1500 mennesker mellem 13 og 64 blev interviewet, og resultaterne viser, at de fleste amerikanere ikke får den søvn, de føler, at de har brug for.

Næsten halvdelen af de adspurgte siger, at de sjældent eller aldrig får en god nats søvn på hverdage. 60 procent er plaget af mindst et søvnproblem som snorken eller det at vågne midt om natten ofte eller hver eneste nat.

Ifølge studiet er fjernsyn, bærbare computere, mobiltelefoner og lignende elektroniske apparater, som tages med i sengen, hovedårsagen til den dårlige søvn.

»Når man udsættes for kunstigt lys mellem solnedgang og sengetid, hæmmes produktionen af søvnhormonet melatonin, ligesom opmærksomheden øges og døgnrytmen forskydes, så det bliver sværere at sove,« siger en anden af forfatterne bag undersøgelsen, søvnforsker Charles Czeisler, i en pressemeddelelse.

Interaktive apparater værst

Han fortæller, at den store søvnundersøgelse viser, at amerikanerne er slemme til at bruge lysstærke skærme i timen før, de lægger sig til at sove.

Cirka seks ud af ti svarer, at de bruger computeren en time før, de går i seng, mindst et par gange om ugen. Mere end halvdelen af dem mellem 13 og 18 svarer, at de surfer på nettet i løbet af den sidste time før søvnen.

En af de andre forskere bag undersøgelsen, Michael Gradisar, har set nærmere på, hvordan brugen af forskellige teknologier påvirker søvnen.

Han mener, at der er store forskelle i den måde, passive medier som tv eller radio påvirker søvnen, i sammenligning med de mere interaktive medier.

»Min teori er, at interaktive medier som computerspil, mobiltelefoner og internet er mere opmærksomhedskrævende og gør det sværere at falde i søvn. Hvis man føler, at sådan noget gør en mere opmærksom eller urolig, bør man prøve at lave noget mere passivt, inden man går i seng,« siger han.

Går mest ud over de unge

Ståle Pallesen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, var for nylig projektleder på et norsk studie af forholdet mellem søvn og brugen af interaktiv teknologi.

Studiet er endnu ikke publiceret, ifølge Pallesen viser resultaterne, at folk, som bruger en computer eller mobil i sengen, falder i søvn senere.

De norske forskere så ikke på forskelle mellem aldersgrupper, men Pallesen mener, at resultaterne passer med de amerikanske.

»Der er grund til at tro, at det går værst ud over de unge. De er allerede biologisk disponerede for at forsinke døgnrytmen, og det er også de unge, der bruger mobiler og bærbare computere mest i soveværelset,« slutter han.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.