Brystkræft er den almindeligste kræftform hos kvinder. En ny undersøgelse, baseret på data fra 60.000 kvinder i USA, tyder på at amning kan reducere risikoen for at få brystkræft før overgangsalderen.
Det understøtter resultater fra tidligere undersøgelser om, at amning reducerer risikoen for brystkræft.
I den nye undersøgelse er sammenhængen imidlertid kun påvist hos den begrænsede del af befolkningen, som har brystkræft i den nære familie.
Der er ikke fundet nogen tilsvarende sammenhæng for dem, som ikke har brystkræft i familien.
Anbefaler amning
For kvinder med brystkræft i den nære familie er resultaterne imidlertid så klare, at forskerne bag denne undersøgelse er kommet med en klar anbefaling om at disse bør amme.
Denne gruppe udgør en begrænset del af befolkningen. I undersøgelsen oplyste lidt under ti procent af deltagerne, at de havde brystkræft i den nære familie.
I den nye undersøgelse er der ikke fundet nogen klar sammenhæng mellem hyppigheden af brystkræft og hvor længe eller hvor mange gange kvinderne har ammet. Det centrale ser ud til at være, at kvinderne har ammet mindst et af deres børn i en kortere periode.
Hormon kan være nøglen
Afdelingsoverlæge Ellen Schlichting fra Bryst- og endokrinkirurgisk afdeling ved Ullevål universitetssygehus i Norge fastslår, at undersøgelsen styrker grundlaget for generelle anbefalinger om at amning er godt – ikke blot for barnet, men også for moderen.
Schlichting siger, at der er forskellige teorier om, hvorfor amning kan have en forebyggende effekt mod brystkræft.
En teori tager udgangspunkt i at brystkræft lettere kan ramme kvinder med et højt niveau af hormonet prolaktin.
»Prolaktin stimulerer produktion af mælk i brysterne. Har du én gang ammet, vil prolaktin-niveauet falde. Dette hormon findes hos alle, også hos kvinder som ikke har fået børn. Kvinder som ikke har ammet har et højere prolaktin-niveau,« siger hun.
Sygeplejersker i undersøgelsen
Den nye amerikanske undersøgelse baserer sig på data hentet fra ‘The Nurses’ Health Study’, en undersøgelse af helbredsforholdene hos mere end 100.000 amerikanske sygeplejersker. 60.000 af disse er fulgt fra 1997 til 2005 og alle har født mindst et barn.
Dataene omfatter oplysninger om antal børn, varighed og omfang af amning og hvor længe kvinderne var uden menstruation som følge af amning.
Også en række risikofaktorer for brystkræft er medtaget i undersøgelsen, som er ledet af førsteamanuensis Alison M. Stuebe fra University of North Carolina at Chapel Hill. Undersøgelsen er publiceret i en artikel i tidsskriftet ‘Archives of Internal Medicine’.
Stuebe mener, at resultaterne er godt nyt for kvinder med brystkræft i den nære familie.
Bør opmuntres
I deres udvalg fandt forskerne 608 tilfælde af brystkræft før overgangsalderen i perioden 1997 til 2005. Justeret for kendte risikofaktorer var dette en lavere hyppighed af denne form for kræft blandt dem som havde ammet i mindst én periode, i forhold til dem som aldrig havde gjort det.
»Kvinder med brystkræft i familien bør opmuntres kraftigt til at amme,« konkluderer forfatterne af undersøgelsen.
Sammenhængen var ekstra tydelig for kvinder med kun et barn.
Det er anerkendt, at svangerskab medfører en reduceret risiko for brystkræft, og det kan være svært at adskille effekten af amning fra effekten af svangerskabet. I denne undersøgelse, som altså kun omfatter mødre, oplyste 87 procent af kvinderne at de havde ammet et eller flere af deres børn.
Forfatterne til artiklen peger på, at alle deltagerne i undersøgelsen er sygeplejersker, og at de fleste opgiver at de er af hvid afstamning. Undersøgelsen kan derfor have begrænset overførselsværdi på mere sammensatte grupper, skriver de.
Varighed af amning uden betydning
Kendte risikofaktorer for brystkræft omfatter tidlig menstruationsstart, barnløshed, høj alder ved første barnefødsel og brugen af østrogen i overgangsalderen. Også kvindernes højde, mængde af fysisk aktivitet og alkoholforbrug kan spille ind – foruden de arvelige faktorer.
Flere tidligere undersøgelser har nået en konklusion om at amning kan have en forebyggende effekt. Nogle har desuden hævdet, at der er en sammenhæng mellem hvor længe kvinder ammer og hyppigheden af brystkræft.
Hypotesen om at amningens varighed er af betydning støttes imidlertid ikke af den nye undersøgelse. De data, som er brugt indeholder detaljerede oplysninger om hvor længe kvinderne har ammet, men forskerne kan ikke finde nogen statistisk sammenhæng, hvor øget varighed af amningen giver en øget beskyttelse mod brystkræft.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov