Amning beskytter mod brystkræft
Amning reducerer risikoen for arvelig brystkræft hos kvinder før overgangsalderen, viser en ny undersøgelse fra USA. Resultatet støtter tidligere forskning på dette felt.

En ny undersøgelse tyder på at amning reducerer kræftrisikoen for kvinder med brystkræft i den nære familie. (Foto: iStockphoto)

En ny undersøgelse tyder på at amning reducerer kræftrisikoen for kvinder med brystkræft i den nære familie. (Foto: iStockphoto)

Brystkræft er den almindeligste kræftform hos kvinder. En ny undersøgelse, baseret på data fra 60.000 kvinder i USA, tyder på at amning kan reducere risikoen for at få brystkræft før overgangsalderen.

Det understøtter resultater fra tidligere undersøgelser om, at amning reducerer risikoen for brystkræft.

I den nye undersøgelse er sammenhængen imidlertid kun påvist hos den begrænsede del af befolkningen, som har brystkræft i den nære familie.

Der er ikke fundet nogen tilsvarende sammenhæng for dem, som ikke har brystkræft i familien.

Anbefaler amning

For kvinder med brystkræft i den nære familie er resultaterne imidlertid så klare, at forskerne bag denne undersøgelse er kommet med en klar anbefaling om at disse bør amme.

Denne gruppe udgør en begrænset del af befolkningen. I undersøgelsen oplyste lidt under ti procent af deltagerne, at de havde brystkræft i den nære familie.

I den nye undersøgelse er der ikke fundet nogen klar sammenhæng mellem hyppigheden af brystkræft og hvor længe eller hvor mange gange kvinderne har ammet. Det centrale ser ud til at være, at kvinderne har ammet mindst et af deres børn i en kortere periode.

Hormon kan være nøglen

Afdelingsoverlæge Ellen Schlichting fra Bryst- og endokrinkirurgisk afdeling ved Ullevål universitetssygehus i Norge fastslår, at undersøgelsen styrker grundlaget for generelle anbefalinger om at amning er godt - ikke blot for barnet, men også for moderen.

Schlichting siger, at der er forskellige teorier om, hvorfor amning kan have en forebyggende effekt mod brystkræft.

En teori tager udgangspunkt i at brystkræft lettere kan ramme kvinder med et højt niveau af hormonet prolaktin.

»Prolaktin stimulerer produktion af mælk i brysterne. Har du én gang ammet, vil prolaktin-niveauet falde. Dette hormon findes hos alle, også hos kvinder som ikke har fået børn. Kvinder som ikke har ammet har et højere prolaktin-niveau,« siger hun.

Sygeplejersker i undersøgelsen

Den nye amerikanske undersøgelse baserer sig på data hentet fra 'The Nurses' Health Study', en undersøgelse af helbredsforholdene hos mere end 100.000 amerikanske sygeplejersker. 60.000 af disse er fulgt fra 1997 til 2005 og alle har født mindst et barn.

Dataene omfatter oplysninger om antal børn, varighed og omfang af amning og hvor længe kvinderne var uden menstruation som følge af amning.

Også en række risikofaktorer for brystkræft er medtaget i undersøgelsen, som er ledet af førsteamanuensis Alison M. Stuebe fra University of North Carolina at Chapel Hill. Undersøgelsen er publiceret i en artikel i tidsskriftet 'Archives of Internal Medicine'.

Stuebe mener, at resultaterne er godt nyt for kvinder med brystkræft i den nære familie.

Bør opmuntres

I deres udvalg fandt forskerne 608 tilfælde af brystkræft før overgangsalderen i perioden 1997 til 2005. Justeret for kendte risikofaktorer var dette en lavere hyppighed af denne form for kræft blandt dem som havde ammet i mindst én periode, i forhold til dem som aldrig havde gjort det.

»Kvinder med brystkræft i familien bør opmuntres kraftigt til at amme,« konkluderer forfatterne af undersøgelsen.

Sammenhængen var ekstra tydelig for kvinder med kun et barn.

Det er anerkendt, at svangerskab medfører en reduceret risiko for brystkræft, og det kan være svært at adskille effekten af amning fra effekten af svangerskabet. I denne undersøgelse, som altså kun omfatter mødre, oplyste 87 procent af kvinderne at de havde ammet et eller flere af deres børn.

Forfatterne til artiklen peger på, at alle deltagerne i undersøgelsen er sygeplejersker, og at de fleste opgiver at de er af hvid afstamning. Undersøgelsen kan derfor have begrænset overførselsværdi på mere sammensatte grupper, skriver de.

Varighed af amning uden betydning

Kendte risikofaktorer for brystkræft omfatter tidlig menstruationsstart, barnløshed, høj alder ved første barnefødsel og brugen af østrogen i overgangsalderen. Også kvindernes højde, mængde af fysisk aktivitet og alkoholforbrug kan spille ind - foruden de arvelige faktorer.

Flere tidligere undersøgelser har nået en konklusion om at amning kan have en forebyggende effekt. Nogle har desuden hævdet, at der er en sammenhæng mellem hvor længe kvinder ammer og hyppigheden af brystkræft.

Hypotesen om at amningens varighed er af betydning støttes imidlertid ikke af den nye undersøgelse. De data, som er brugt indeholder detaljerede oplysninger om hvor længe kvinderne har ammet, men forskerne kan ikke finde nogen statistisk sammenhæng, hvor øget varighed af amningen giver en øget beskyttelse mod brystkræft.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk