Forskere: For meget lys kan gøre børn tykkere
Kilde: 
11 januar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET

Vores indre ur fortæller os, hvornår det er tid til at gå i seng og stå op. Dette ur kan let forstyrres, hvis vi eksempelvis ser tv eller ligger med vores tablet i sengen om aftenen. Nu peger et  nyt studie af børn i alderen tre til fem på, at for meget lys kan give en vægtøgning modsat børn, der får en moderat mængde lys i løbet af dagen. Det skriver sciencedaily.com.

Forskerne undersøgte søvn, aktivitetsniveau og lyspåvirkning hos børn fra seks børnehaver i Brisbane i en periode på to uger samt nedskrev deres højde og vægt. 12 måneder senere lavede de et nyt check af børnene.

»De børn, som fik mere lys i den første periode, havde et højere BMI 12 måneder senere. Lys havde altså en betydelig påvirkning på vægten. Omkring 42 millioner børn under fem over hele verden er overvægtige eller fede, så dette er et betydeligt gennembrud,« siger Cassandra Pattinson, der er ph.d.studerende ved Queensland University of Technology i Brisbane, Australien, til sciencedaily.com.

Hun forklarer, at stigningen i mængden af lys primært kommer fra kunstigt lys. Det kan være fra computere, tablets og tv-skærme. Det betyder ifølge hende, at børn i dag er udsat for langt mere lys end tidligere generationer og kan føre til en stigning i antallet af overvægtige.

»Faktorer, der påvirker vægten, er kalorieindtag, lav fysisk aktivitet, mangel på søvn og nu kan lys altså tilføjes til dette mix,« siger Cassandra Pattinson til sciencedaily.com.

Forskernes resultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Plos One.

Læs også:

Lys om natten kan være årsag til fedme

Hver tredje person i verden er overvægtig

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.