Forskere: Ingen sundhedsfare ved at spise genmodificerede fødevarer
Kilde: 
19 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

En bred gennemgang af forskning om genmodficerede afgrøder - mærket GMO - slår fast, at der ingen beviser er for, at det skulle være farligt at spise dem. 

Der er ligefrem bevis på, at afgrøder genetisk tilpasset til at modstå insekter måske kan være gavnende, fordi de mindsker brugen af insektgift. Dog kan skadedyr udvikle resistens mod de modstandsdygtige afgrøder, hvis landmændene ikke bruger dem forsigtigt.  

Det skriver nbcnews.com

Genmodificerede fødevarers egenskaber er ændret ved hjælp af genteknologi. I landbruget kan man eksempelvis genmodificere ved at tage et gen fra en plante og sætte det ind i en anden plante. 

Det nye studie er publiceret i US National Academies of Sciences og har samlet to årtiers forskning på området.

Derudover lægger forskerne deres bevismateriale op på en hjemmeside, så skeptikere selv kan gennemgå det. 

»En del af vores tilgang var ikke bare at lave en rapport. Alle resultater foreligger på en hjemmeside. Vi håber derfor, at rapporten vil åbne op for en samtale og ikke bare blive en bekendtgørelse,« siger Fred Gould, som er professor i entomologi, medleder af the Genetic Engineering and Society Center på North Carolina State University og leder af ekspertkommitéen bag studiet, til nbcnews.com.

Udvalget bag det nye studie bestod af mere end 50 forskere, der gennemgik knap 900 publikationer, hvor genetisk modificerede egenskaber ved majs, sojabønner og bomuld undersøges.

Disse udgør nemlig størstedelen af de genetisk modificerede afgrøder, og i USA er 90 procent af dem genetisk modificerede. Det er lovligt at sælge genmodicerede fødevarer i Danmark, men forbrugerne skal have mulighed for at vælge dem fra, og derfor skal produkterne være GMO-mærkede.

Uafhængige eksperter kalder det nye studie grundigt. 

»Jeg håber virkelig, at rapporten kan mindske den offentlig bekymring omkring sikkerheden ved at spise genmodificerede madvarer. Dette er endnu en udgivelse i rækken af dem, der alle er nået frem til konklusionen, at der ikke er noget bevis for, at GMO-mad udgør en risiko for vores helbred,« siger Ruth MacDonald, som er formand ved Department of Food Science and Human Nutrition på Iowa State University.

Læs også:

GMO: Er gensplejsning af afgrøder en god teknologisk løsning eller en unødvendig fare?

Nobelpristager: Forbrydelse mod menneskeheden at afvise GMO

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lsd

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.