Vild super-sans: Sådan jager tandhvaler fisk på meget store afstande - kun ved hjælp af lyd
Ekkolokalisering gør dyret i stand til at opdage bytte, der er op til 200 meter væk.
marsvin_ekkolokalisering_supersans

Marsvin er den mest almindelige tandhval i Danmark. Hør, hvordan det lyder, når den lille tandhval er på fiskejagt i denne uges udgave af podcasten Vidensselskabet. Marsvinet på billedet er fra Fjord og Bælt centeret på Fyn. (Foto: Peter Verhoog)

Marsvin er den mest almindelige tandhval i Danmark. Hør, hvordan det lyder, når den lille tandhval er på fiskejagt i denne uges udgave af podcasten Vidensselskabet. Marsvinet på billedet er fra Fjord og Bælt centeret på Fyn. (Foto: Peter Verhoog)

Har en tandhval tænder?

Hvordan virker tandhvalers super-sans, ekkolokalisering?

Og hvordan i alverden undersøger man et dyr, som lever under havets overflade?

Vidensselskabet står i denne uge i tandhvalens tegn. Ugens gæst er Peter Teglberg Madsen, som er professor i sansefysiologi ved Institut for Biologi og leder af Marine Bioacoustics Lab - begge dele på Aarhus Universitet.

Han er leveringdygtig i svar på alle tænkelige spørgsmål, der omhandler havdyrets ekkolokalisering.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Stil dig op ad en væg, luk øjnene, og klik med tungen

I podcasten får du mulighed for at afprøve tandhvalens super-sans på egen krop. Peter Teglberg Madsen præsenterer en lille øvelse, som involverer en væg, lukkede øjne og et klik med tungen.

Sidst i podcasten fortæller hval-forskeren anekdoten, om en gang hans faglige stolthed led et knæk: 

For rullende kamera skønnede han en strandet hval til at være en teenager – den viste sig at være verdens ældste...!

Lyt til Vidensselskabet i boksen ovenfor eller i din foretrukne podcast-app. 

Sådan abonnerer du på Vidensselskabet

Du søger efter Vidensselskabet i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Vidensselskabet i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Vidensselskabet op på din foretrukne podcast-platform.

Sådan abonnerer du på 'Vidensselskabet': 

Hvis du trykker abonner, får du automatisk de nyeste episoder i dit feed.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk