Gulerod, selvrealisering eller en bedre verden: Hvad motiverer os til at arbejde?
BOGOMTALE: Forskerne har i de sidste 100 år undersøgt, hvad der motiverer os, når vi arbejder. Ny bog samler trådene.

Motivation handler om alt fra penge og sociale fællesskaber til nysgerrighed og passion. Derudover er motivation også drevet af ønsket om at gøre en forskel for andre. (Foto: Shutterstock)

Motivation handler om alt fra penge og sociale fællesskaber til nysgerrighed og passion. Derudover er motivation også drevet af ønsket om at gøre en forskel for andre. (Foto: Shutterstock)

Vi møder dagligt motivation. Det sker, når vi fristes af udsalgspriser, og derfor valfarter til indkøbscentre eller hjemmesider for at sikre os noget, som er billigere, end det åbenbart nogensinde tidligere har været.

Og når vi tilbringer mange timer i fitnesscenteret eller i løb, fordi kroppen skal være fintunet op til badesæsonen. Eller når vi sorterer vores husholdningsaffald, så noget af det kan genanvendes til gavn for klimaet. Eller når rosende ord fra chefen får os til at give den en ekstra skalle.

Motivation handler om, at noget sætter os i bevægelse, og fordi vi bevidst eller ubevidst ønsker at opnå dette noget – som rosende ord fra chefen eller en flottere badekrop – bruger vi energi på en adfærd, vi ellers ikke ville have udvist.

Motivation er dermed en væsentlig forudsætning for vores adfærd; uanset om denne adfærd udøves på eller udenfor arbejdspladsen.

Jeg fokuserer i min nye bog 'Motivation på arbejdspladsen' på arbejdsmotivation. Arbejdsmotivation er et mere end 100 år veludviklet forskningsfelt, som rummer mange forklaringer på, hvad, hvorfor og hvordan mennesker på arbejdspladser motiveres.

Motivation sætter mennesker i bevægelse. Men hvad der motiverer mennesker har i de seneste mange år også bevæget sig, således at motivation i dag ikke udelukkende handler om penge – og den udvikling er omdrejningspunktet for denne artikel.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Motivation og ændrede arbejdsvilkår

Ordet motivation har rødder i de latinske ord motio, moveo, movere, movus og motivus, der genfindes i mobilitet, motion og motor, og som kan oversættes til bevægelse, sætte i bevægelse eller en bevægende årsag.

Også forskningen i motivation bevæger sig. Det skyldes blandt andet de ændrede måder, vi arbejder på, og at de vilkår, vi arbejder under, ændres.

Eksempelvis tales der om gig-økonomien, som beskriver, at et stigende antal mennesker ikke har, eller vælger ikke at have, et fast arbejde, men derimod arbejder som freelancere. Ligesom musikere hyres de til gigs rundt omkring på forskellige arbejdspladser.

På den ene side kan det forringe jobsikkerheden og dermed reducere motivationen, men på den anden side kan den øgede fleksibilitet i de arbejdsopgaver, der løses, øge individets oplevelse af autonomi og derved øge motivationen.

Forskere diskuterer også, hvordan yngre generationer på arbejdspladsen har brug for hyppigere feedback.

Derudover bliver flere af vores kollegiale interaktioner på arbejdspladsen efterhånden erstattet af digitale interaktioner, således at vi kun sjældent mødes ansigt-til-ansigt, da vi blandt andet arbejder på fysisk afstand af hinanden – en udvikling, der bliver accelereret af corona-pandemien.

Det betyder, at vi kan få sværere ved at opleve os som en del af et socialt fællesskab, hvilket risikerer at reducere motivationen.

Samtidig med at samfundet ændrer sig, ændrer arbejdspladser sig også. Nyere motivationsforskning kigger derfor på, hvordan det kan føre til nye måder at motivere ansatte på.

motivation-arbejde-hjemme

Når sammenholdet og de daglige ansigt-til-ansigt interaktioner forsvinder, påvirker det vores motivation til at arbejde. (Foto: Shutterstock)

Den korte historie om motivationsforskningens udvikling

Centralt i den tidligere motivationsforskning i starten af 1900-tallet står opfattelsen af mennesket som passivt og uden egentlige selvstændige overvejelser over, eksempelvis hvad meningen med arbejdet er.

Mennesket blev således betragtet som et 'hylster af adfærd'. De manglende nuancer omkring menneskets egen vilje og nysgerrighed blev forstærket af, at datidens motivationsforskning (som bliver betegnet behaviorismen) blev udviklet ud fra eksperimenter med dyr.

Behaviorismen blev især udviklet af de amerikanske psykologer Edward L. Thorndike og Burrhus F. Skinner og havde til formål at undersøge, hvordan passivitet bedst muligt forandres til bevægelse.

Midlet var i høj grad at fremprovokere en ønsket adfærd gennem oplæring.

Denne oplæring fandt sted ved konsekvent at belønne forsøgsdyret med mad, såfremt en bestemt adfærd blev udvist, og netop derved blev forsøgsdyret fristet med noget (mad) og lærte at for at opnå dette noget, skulle der udvises en bestemt adfærd.

Denne tankegang er også i dag genkendelig, når motivation ofte illustreres med et individ og en gulerod hængende foran individet.

Det handler altså om at friste med noget og så i øvrigt sikre, at det passive individ er blevet oplært i, hvordan dette noget – eksempelvis mad, sex, ros og forfremmelse – kan opnås gennem bevægelse.

Ny bog om arbejdsmotivation

'Motivation på arbejdspladsen. Overblik, indblik og anvendelse' af Peter Holdt Christensen er en ny grundbog, som giver et samlet og opdateret overblik over, hvad forskningen ved om arbejdsmotivation.

Bogen er udkommet hos Akademisk Forlag.

Læs mere her.

1940’erne: 'Selvrealisering' – et afgørende nyt begreb

Det er først omkring slutningen af 1920’erne, at antagelsen om det passive individ nuanceres. Udover at understrege at mennesker langt fra altid er passive, men faktisk også kan have en interesse i arbejdet, bliver mennesker også i langt højere grad betragtet som sociale.

Den amerikanske psykolog Abraham H. Maslow udgiver i 1943 artiklen 'A theory of human motivation'. I den kritiserer han for det første datidens motivationsforskning for primært at forsøge at udvikle forståelsen af, hvad der motiverer mennesker ud fra eksperimenter med dyr. For det andet præsenterer han et – for datiden – revolutionerende nyt perspektiv på mennesker, som blandt andet fokuserer på, at mennesker også har brug for, hvad han kalder selvrealisering.

1950’erne: Forskelle, ligheder og interesse motiverer

I løbet af 1950’erne og 1960’erne udbredes Maslows teori om mennesker som mere aktive og selvaktualiserende. Derudover udvides forståelsen af andres betydning for individets motivation, hvorved motivation udvikler sig fra at have været absolut til nu også at blive betragtet som relationel.

Dermed bliver det ikke den økonomiske belønning i sig selv, som kan motivere individet, men den økonomiske belønning sammenlignet med kollegernes økonomiske belønning (eksempelvis om vi får mere eller mindre i løn end kollegerne), som enten kan motivere eller demotivere.

Med andre ord begynder motivationsforskningen også at fokusere på betydningen af andre.

Derudover begynder en række forskere at fokusere på, at mennesker som udgangspunkt er aktive og nysgerrige. Kilden til motivation er, hvad der kaldes den interne (altså indre) motivation, som er en umiddelbar interesse i en arbejdsopgave.

Selvom Maslow allerede i 1943 havde peget på den interne motivation i form af blandt andet individets behov for at udvikle sig, er det først fra 1960’erne, at motivationsforskningen begynder at fokusere på den interne motivation.

Nyere forskning: Vi motiveres af at glæde andre

I de seneste årtier har især den interne motivation domineret forskningen – især det aspekt, at individet i sit arbejde har muligheden for at kunne forfølge sin interne motivation.

Derudover har motivationsforskningen i de seneste år især fokuseret på, at mennesker motiveres af at gøre en forskel for andre.

Dermed er der sket et markant skifte fra at være egen-fokuseret i form af for eksempel et ønske om at få mere i løn til at være andre-fokuseret, hvorved motivation i arbejdet kommer ved at have mulighed for at glæde andre.

Fra penge over passion og til en bedre verden

Samlet set har motivationsforskningen således udviklet sig markant fra de første antagelser om mennesker som passive, til i dag at fokusere på at mennesker (også) i deres arbejde vil gøre en forskel for andre.

Dermed afspejler motivationsforskningen den kompleksitet, mennesker rummer, og som nødvendigvis på arbejdspladsen må understøttes med brug af mange forskellige motivationsfaktorer.

Motivation handler dermed om alt fra penge og sociale fællesskaber over nysgerrighed og passion og så til at ville gøre en forskel for andre, og i det hele taget gøre verden til et bedre sted.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk