Vilde 3D-print: Kropsdele, kampfly og Kong Richard 3.
Fantasien sætter nærmest ingen grænser, når alt fra fortidsskeletter til DNA-skabte menneskemasker bringes til live gennem 3D. Se, hvordan teknologien når nye dimensioner, i det vilde billedgalleri her

Udviklingen af 3D-teknologi bevæger sig i hastigt tempo hen mod det uvirkelige, og forskningen på området minder mest af alt om noget fra en science fiction-film.

Videnskab.dk giver dig her et overblik fra bussinessnewsdaily.com over nogle af de vildeste og mest spektakulære 3D-print til dags dato.

Kong Richard 3.'s skelet

At være eller ikke at være? Lige i dette tilfælde er det ikke spørgsmålet.

For nu er skelettet af Kong Richard 3. skabt på ny af et hold forskere fra Loughborough University i England.

Skeletkopien af den sagnomspundne konge fra England, der blev dræbt i et blodigt slag i 1485, er skabt ud fra scanninger af kongens oprindelige knogler.

En computermodel af skelettet har ved hjælp af 3D-print taget form i virkeligheden, og modellen skal nu bidrage med ny historisk indsigt i omstændighederne omkring kongens død.

Hjemmeprintet pizza fra rummet

Mens gamle knogler gives nyt liv, får begrebet fastfood ny betydning.

NASA arbejder i disse dage på at udvikle 3D-print af fødevarer til servering for astronauter ombord på rumskibe.

Indtil videre er det blandt andet lykkedes den NASA-ansatte Anjan Contractor at udvikle en 3D-pizza-printer. Velbekomme!

DNA-skabte menneskemasker

Mangler du en original udklædning til fastelavn? Her kan ph.d.-studerende Heather Dewey-Hagborg fra Rensselaer Polytechnic Institute i New York hjælpe.

Ved at indsamle DNA fra fremmede hårstrå og tyggegummiklumper kreerer hun, via dataregistrering på computeren, 3D-printede menneskemasker af gummi – lige til at tage på.

Pryd vindueskarmen med dit ufødte barn

3D-prints kan nu også udløse spændingen for, hvad der gemmer sig inde i gravide maver.

Så hvis du venter dig, men ikke kan vente, er det nu muligt at få en 3D-miniaturemodel af det ufødte barn – lige til at stille i vindueskarmen.

Det er det japanske firma Fasotec, der fremstiller de små plastik-vidundere til vordende forældre. En pyntegenstand af dit ufødte barn kan erhverves for den nette sum af 1.000 dollars (ca. 5.500 danske kroner).

Kropsdele får kunstigt liv

Mini-modeller i plastik er én ting, 3D-prints af rigtige kropsdele en helt anden.

Forskere på Cornell University har for nylig skabt en tro kopi af et helt menneskeøre, som, de forventer, en dag kan implanteres i et levende menneske.

Samme dagsorden har firmaet Organovo, der med 3D-print af levervæv tror på, at de i nærmeste fremtid vil kunne kreere en hel, velfungerende menneskelever.

Luft under vingerne til drone-kopi

Mens 3D-print måske en dag kan redde liv, sætter metoden også skub i udviklingen af det dødbringende krigsvåben, dronen.

På Southampton University Laser Sintered Aircraft (SULSA) har forskere fremstillet den første 3D-printede drone nogensinde.

Dronen kan flyve på autopilot, eller du kan styre den med fjernbetjening i op til 30 minutter med en tophastighed på op til 145 km/t.

Hvad mon det næste bliver?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.