Se svedende robot tage armbøjninger
PETMAN går, knæler, tager armbøjninger og sågar sveder som et menneske, men han er lavet af metal.

PETMAN er den hidtil mest akrobatiske og dynamiske menneskelignende robot. (Foto: Boston Dynamics)

PETMAN er den hidtil mest akrobatiske og dynamiske menneskelignende robot. (Foto: Boston Dynamics)

Hvis vores artikel om verdens hurtigste tobenede robot ikke overbeviste dig om, at udviklingen af menneskelignende robotter er på vej frem med hastige skridt, så tjek den elegante, mekaniske fætter PETMAN i videoen foroven.

Den 1,75 meter høje og 80 kg tunge robot har ikke bare en gennemsnitlig mands proportioner. Robotten går, løber, knæler, bukker sig og tager armbøjninger, og så sveder PETMAN naturligvis også som en rigtig mand.

Det eneste, PETMAN mangler, er et hoved, men det bliver sat på senere, lover udviklerne fra firmaet Boston Dynamics. I første omgang er det nemlig robottens bevægelser, de har haft fokus på.

Det er meningen, at PETMAN skal være en omvandrende mannequindukke, som det amerikanske militær kan bruge til at teste beskyttelsesdragter. Derfor skal PETMAN bevæge sig som en soldat, og når øvelserne bliver hårde, skal PETMAN simulere øget hudtemperatur, fugtighed og sved, så tøjet bliver udsat for realistiske prøvelser.

Svært at holde balancen på to ben

Den nye video af PETMAN blev første gang vist ved robot-konferencen IROS 2011, hvor Boston Dynamics også præsenterede deres robothund AlphaDog. Den danske robotforsker David Johan Christensen var til stede under præsentationen, og som det også var tilfældet med robothunden, er han imponeret over PETMANs evne til at holde balancen.

»Ligesom med AlphaDog er den enormt stabil. Du kan skubbe til den, og den vælter ikke,« siger David Johan Christensen.

Han er adjunkt ved DTU Elektro og en del af Center for Playware på Danmarks Tekniske Universitet, og han har selv forsket i, hvordan man kan lære robotter at gå som os.

Han forklarer, at det er meget sværere at få robotter til at balancere på to ben i forhold til på fire, hvor robotten altid kan være stabil, når den står stille.

»Det er ligesom med en cykel. En cykel har to kontaktpunkter, og det vil sige, at dens stabilitetspunkt hele tiden flytter sig, og den skal derfor hele tiden være i bevægelse for at undgå at falde. En bil har fire kontaktpunkter, og derfor kan den sagtens holde parkeret uden at vælte,« siger han.

Bevæger sig som et menneske

David Johan Christensen mener, at PETMAN er mere imponerende end den føromtalte hurtigløbende robot MABEL, fordi PETMAN balancerer selv og ikke bliver støttet, som det er tilfældet med MABEL.

PETMAN skal teste beskyttelsesdragter for det amerikanske militær. (Foto: Boston Dynamics)

PETMAN er dog stadig koblet til en ekstern motor via ledninger, der forsyner robotten med hydraulisk kraft, og derfor kan den ikke gå frit omkring ligesom den japanske robot ASIMO, som i årevis er blevet udviklet af Honda. Til gengæld er PETMAN større og mere dynamisk end den meget forsigtige japaner.

»ASIMO beregner hele tiden, præcis hvor den skal sætte sine fødder for at undgå at vælte. PETMAN er bygget efter et helt andet koncept. Den er blevet bygget til at være meget hurtig til at reagere, så hvis den er ved at vælte, så prøver den at rette op,« forklarer David Johan Christensen.

PETMAN som brandmand?

PETMAN er i familie med robothundene AlphaDog og BigDog, og sidstnævnte har sluppet tøjlerne og kan nu gå frit omkring. Så en dag kan PETMAN måske blive til mere end en avanceret mannequin.

»Det kan du tro,« siger PETMANs skaber Marc Raibert til IEEE Spectrum.

»Der er en masse ting, som en robot som PETMAN kunne blive brugt til. PETMAN-agtige robotter kunne gå ind i steder som Fukushima-atomkraftværket, uden at nogen mennesker blev udsat for farlige materialer. Måske kunne de blive brugt til at slukke brande inde i bygninger eller faciliteter, som er skabt til at give mennesker adgang – f.eks. på skibe designet til at have mennesker om bord,« siger Marc Raibert.

Boston Dynamics udvikler stadig PETMAN og regner med at kunne levere en færdig version til det amerikanske militær til næste år. 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.