Om forfatteren

Keld Nielsen

Lektor emeritus, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet

Tidligere lektor ved Center for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet. Keld har været direktør for Energimuseet i Tange og for Steno Museet i Aarhus og har i mange år forsket og undervist i videnskabs- og teknologihistorie.
Oprindeligt er han uddannet som folkeskolelærer, og det er især formidlingen af historien og dens brug i undervisning, der har hans interesse. Specielt er han optaget af historier, der viser, hvordan nye teknologiske ideer kan føre til uventede gennembrud.
 

Forskerne formidler

Forskerne formidler

Videnskab.dk udgiver både artikler skrevet af journalister og forskere. Når forskere står bag, er artiklerne mærket op som ’Forskerne formidler’. Forskerartikler bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Danmarks Grundforskningsfond, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet og Region Hovedstaden. Videnskab.dk's redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne.

Karavellen banede vejen for europæisk dominans

I dag taler et par milliarder mennesker et europæisk sprog, selv om de bor uden for Europa. Det skyldes, at en lille gruppe europæiske lande engang kontrollerede næsten hele Jorden. Dominansen var baseret på stærke flåder, som kunne sejle og føre krig på verdenshavene. Historien begynder i 1400-tallet, hvor portugisiske søfolk vovede sig ud på Atlanterhavet i karaveller.

Portugisisk søkort fra 1492. Som resultat af de mange ekspeditioner er Vestafrikas kyst nu kortlagt. Også Vestafrikas sydlige kyst er tegnet ind, men skubbet lidt ind på kortet. Søkort med kompasroser og kompasretninger som rette linjer var almindelige i Middelhavsområdet fra 1200-tallet. (Illustration: Beinecke Rare Book and Manuscript Library)

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts