Det er ikke så mærkeligt, hvis du tænker, at AI er godt på vej til komplet verdensherredømme. Du kan lave AI-kunst, tale med AI-drevne chatbotter og du kan endda vaske dit tøj i en AI-vaskemaskine.
Tjenester som ChatGPT kan kode en app, skrive skoleopgaver og endda bestå lægeeksamen.
Hvad bliver det næste? Underholdende videoer om forskning og videnskab? Kan jeg erstattes af en AI?
Se med i denne YouTube-video , hvor vi har taget en rundtur i AI-land for at finde ud af, om vi på Videnskab.dk selv skal være bekymrede. Kan kunstig intelligens erstatte vores videojournalister, og hvad betyder AI generelt for vores alle sammens jobsikkerhed i fremtiden?
ChatGPT forudser sprog
Hvis dit job på en eller anden måde består af skrive- og researchopgaver, så kan det være, at særligt ChatGPT gør dig nervøs for fremtiden. I så fald er du sikkert glad for at høre, at den endnu ikke er helt så klog, som du måske tror.
Endnu…
Tjenester som ChatGPT er en såkaldt sprogmodel, der er blevet trænet på enorme mængder tekst fra internettet. Meget forsimplet forklaret, så prøver ChatGPT at forudsige de næste ord i en sætning.
Forestil dig for eksempel en sprogmodel, som jeg havde trænet på alle Harry Potter-bøgerne. Hvis jeg skriver ‘Ron’, så skriver min sprogmodel nok, at det næste ord er ‘Weasley’.
Den ved ikke, hvem Ron er, men til gengæld ved den, at den kombination af ord ofte optræder i dens datasæt.
ChatGPT er selvsagt uendelig mere kompliceret, men når jeg for eksempel beder den om at forklare genteknologien CRISPR, forsøger den – baseret på sit kæmpe datasæt – at forudsige det mest sandsynlige svar.
Om jeg kan stole på det svar, er et helt andet spørgsmål. Det kan du blive meget klogere på ved at se videoen i toppen.
Problem eller gave til menneskeheden?
For nylig opfordrede Elon Musk i et åbent brev sammen med forskere og ledere fra tech-industrien til, at vi bør sætte kunstig intelligens på pause.
Der er dog ikke noget, der tyder på, at det ønske bliver imødekommet lige med det første. Så forskerne, som vi har talt med til videoen, vil gerne vende spørgsmålet om.
Det behøver ikke at være et spørgsmål om, hvorvidt vi skal være bange for teknologien. Måske er det også et spørgsmål om, hvorvidt vi skal være begejstrede?
AI-revolutionen har rigtigt nok potentiale til at skabe alle mulige problemer, som skal løses. Det er dog problemer, som kan løses. AI har også potentialet til at ændre den måde, som vi arbejder på for det bedre, hvis vi tilpasser os og samarbejder med teknologierne.
Viden fra forskere og fagfolk
Hvis du vil blive klogere på, om jeg i virkeligheden burde gemme den her video fra min chef, så kan du give videoen i toppen af artiklen et kig. Her kan du også blive klogere på andre teknologier, som historisk har truet med at gøre folk arbejdsløse.
De informationer, vi bruger i videoen, kommer fra følgende forskere:
- Anders Søgaard, professor, Natural Language Processing, Københavns Universitet
- Peter Dalsgaard, professor, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet