Energipriserne er nådesløse, og samtidig svinder gletsjerne på Antarktis ind for hvert år, der går. Men tænk, hvis man kunne bruge den klimaskadelige CO2 som energikilde og dermed slå to fluer med ét smæk.
Det har en gruppe forskere fra Syddansk Universitet måske formået. De har bygget et biogasanlæg, hvor de bruger overskydende elektricitet til at producere biometan af CO2, og så er anlægget tilmed klar til brug inden udgangen af 2023.
Projektet drejer sig om et filter, der opfanger den CO2, der normalt bliver blæst direkte ud i atmosfæren. Og ikke nok med det, så forvandler den det til ent grønt brændsel, der kan erstatte fossile gasser.
Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
Det biologiske filter er et såkaldt rislefilter, der bruger den samme teknik, som vandværker og rensningsanlæg bruger. Det er en mere effektiv og miljøvenlig måde at omdanne CO2 til grøn gas sammenlignet med andre metoder.
Forskningen er blandt andet lavet i samarbejde med virksomheden Nature Energy.
Hvis de formår at implementere det nye anlæg på fuld skala, vil de kunne spare imponerende 200.000 ton CO2 om året. Det svarer til, hvad 55.000 personbiler udleder på et år.
At skalere teknologien op har netop været et af fokuspunkterne for forskerne de seneste tre år, fortæller Brian Dahl Jønson, der er ph.d.-studerende og en af forskerne bag projektet, i pressemeddelelsen. Lige nu er de i gang med at bygge et demoanlæg i stor skala.
Han mener umiddelbart også, at teknologien potentielt kan bruges til at nedbringe CO2-udslippet på virksomheder som Aalborg Portland, der har det højeste CO2-udslip blandt virksomheder i Danmark.
»Det kommer lidt an på, hvilke gasser fabrikkens udledning indeholder. Vores teknologi er baseret på et biologisk filter, og nogle af gasserne kan være giftige for de mikroorganismer, som vi bruger. Men umiddelbart er mit svar ja,« siger Brian Dahl Jønson i pressemeddelelsen.
jso