Ugens podcast: Forskere vil lære robotter etik og filosofi
I denne uges podcast diskuterer forskere forholdet mellem robotteknologi og etik. Er det eksempelvis muligt at lære en selvkørende bil at handle etisk korrekt med Kants moralfilosofi? Lyt og få svar.
filosofi etik robotter

Hvordan forenes filosofi, etik og robotter? Få svaret i denne uges podcast. (Illustration: Mette Friis Mikkelsen)

Hvordan forenes filosofi, etik og robotter? Få svaret i denne uges podcast. (Illustration: Mette Friis Mikkelsen)

Robotteknologi er et omdiskuteret emne. Hvor meget skal vi lære robotter at tage stilling til? Og overvurderer vi nogle gange teknologien til fare for andre mennesker?

I marts blev en kvinde fra Arizona i USA eksempelvis slået ihjel af en selvkørende bil, hvilket har rejst en debat omkring kunstig intelligens, og hvordan vi bruger den.

Denne debat tager vi op i ugens podcast på Videnskab.dk, hvor vært Jais Baggestrøm Koch interviewer forskere på området om, hvordan og hvorvidt man skal forene filosofi og etik med robotteknologi.

For Martin Mose Bentzen, der er lektor i teknologietik ved Management Engineering på DTU, er der ingen tvivl. Robotteknologi og etik bør hænge sammen.

Videnskab.dk's podcast

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone. Læs mere i bunden af artiklen.

Her er tre af de seneste podcasts fra Videnskab.dk:

»Vi nærmer os en situation, hvor sociale robotter, der interagerer direkte med mennesker i hverdagssituationer, er en realitet. Og der kommer etiske problematikker lige med det samme på banen,« siger han i podcasten og fortsætter:

»For robotter ikke har nogen sund fornuft, så i alle mulige situationer, hvor mennesker ikke ville være i tvivl, der skal robotten have et udgangspunkt til at afgøre, hvordan den skal agere i den her situation.«

Derfor vil Martin Mose Bentzen lære robotter etiske principper af den tyske filosof Immanuel Kant.

Lyt med i podcasten og hør holdningen hos de andre forskere. 

Strid om hjerneceller, konspirationer om ulve og cigeretafgifter 

Udover en spændende diskussion omkring den nyeste robotteknologi, får du i podcasten dit sædvanlige nyhedsoverblik, der i denne uge baserer sig på følgende artikler:

Følg med i næste uge, hvor Videnskab.dk igen debatterer videnskaben i ugens podcast. 

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk