Ugens podcast: Bør Danmark forske mere i atomkraft?
I denne uges podcast diskuterer to forskere Danmarks rolle, når det gælder forskning i klimavenlig energi. Skal vi satse på forskning i atomkraft, eller vindenergi? Lyt med.
atomkraft fordele ulemper skal danmark satse alternativ energi

Igennem historien har vi set, hvor galt det kan gå med radioaktivt affald fra atomkraftværker. Samtidig har vi en klimakrise, der kræver handling. Lyt med, når to forskere giver dig deres bud på, om vi bør sige JA eller NEJ til atomkraft. (Illustration: Mette Friis Mikkelsen)

Igennem historien har vi set, hvor galt det kan gå med radioaktivt affald fra atomkraftværker. Samtidig har vi en klimakrise, der kræver handling. Lyt med, når to forskere giver dig deres bud på, om vi bør sige JA eller NEJ til atomkraft. (Illustration: Mette Friis Mikkelsen)

Videnskab.dk vil redde verden sammen med dig, kære læser.

Derfor har vi startet et initiativ på Facebook, hvor vi diskuterer med vores brugere, hvordan vi gennem forskning for eksempel kan komme tættere på en løsning af den globale klimakrise.

Som et led heri, skrev vi tidligere på ugen artiklen Kan atomkraft redde verden?, og nu tager vi diskussionen videre i den seneste udgave af vores ugentlige podcast.

Her diskuterer forskerne Bent Lauritzen, der er afdelingschef i Center for Nukleare Teknologier på DTU, og Eigil Kaas, der er professor i meterologi og klimadynamik på Niels Bohr Institutet i København, hvorvidt Danmark udelukkende skal satse på forskning i vedvarende energi som sol og vind - eller også bør inddrage atomkraft i spillet om at sænke CO2-udslippet. 

Videnskab.dk's podcast

»Vi har ud fra vores erfaringer fra Risø-værket opbygget en ekspertise (i atomkraft, red.), som på mange måder er unik og vil kunne bruges internationalt,« siger Bent Lauritzen eksempelvis i podcasten. 

Men betyder det, at vi skal bruge den erfaring og være åbne overfor atomkraft, som en bærende kilde til klimavenlig energi?

Bliv klogere på det spørgsmål i podcasten. 

Danmarks største rumprojekt, et 'nyt' organ og en opdigtet tvilling

Udover den glødende diskussion om atomkraft, har denne uge budt på følgende højdepunkter:

God lyttelyst!

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk