App kan afsløre blodmangel med et foto af dine negle
Næsten hver fjerde person i verden lider af blodmangel.

Se her, hvordan appen virker. Den er stadig under udvikling, og der skal laves mere forskning, før den kan tages endeligt i brug. (Video: Mannino et al. /NPG Press)

Rigtig mange lider af blodmangel.

På verdensplan gælder det mere end 1,6 milliarder mennesker. Det vurderede Verdenssundhedsorganisationen WHO i 2005, hvilket på det tidspunkt svarede til næsten hver fjerde person. 

Blodmangel betyder, at man ikke har et tilstrækkeligt højt niveau af hæmoglobin i blodet, som er det protein, der er ansvarlig for at dine røde blodlegemer kan transportere ilt rundt i kroppen.

For at finde ud af, om man har blodmangel, er man i dag nødt til at gå til lægen og få taget en blodprøve. Herhjemme kan det være problematisk for personer, der ikke ved, de har blodmangel eller går længe med problemet uden at gå til læge.

Men nu kan der være en løsning på vej. I et nyt studie viser forskere nemlig, hvordan en app på telefonen kan vurdere dit niveau af hæmoglobin i blodet - blot ved hjælp af et foto af dine negle.

»Det er en rigtig smart og fornuftig udvikling. Vi ved blandt andet fra andre områder, såsom diagnosticering af melanoma (modermærkekræft red.), hvor effektivt billedgenkendelse kan være,« siger Henrik Ullum, der er professor ved Københavns Universitet og overlæge i blodbanken på Rigshospitalet til Videnskab.dk.

Du kan se, hvordan app’en virker i videoen herover. Studiet er netop udgivet i Nature Communications.

Sådan virker app’en

For at bruge app’en, skal du bruge en smartphone med et kamera.

Herefter tager du et billede af dine fingernegle i en let knyttet hånd, der peger ind mod dig selv. På billedet markerer du, hvor dine fingernegle er, og app’en finder ud af resten.

Ved hjælp af billedet, analyserer en algoritme farven på dine negle og vurderer din blodprocent (dit niveau af hæmoglobin red.).

Da der ikke er pigment i dine negle, afspejler farven, hvor meget hæmoglobin, som er rødt, der er i dit blod.

App’en tager højde for ridser på neglene eller blitz og analyserer kun den del af neglene, der viser røde farver.

App'en er dog stadig under udvikling.

Forsker: Vil især hjælpe i fattige lande

Blodmangel er ikke ligeså udbredt i Danmark, som det er i mange andre lande.

En af de største årsager til blodmangel er jernmangel, og i Danmark har vi rig adgang til jernholdige fødevarer som kød, fisk og grøntsager.

Derfor er blodmangel endnu mere udbredt i fattigere lande, hvor lægen måske ikke engang kan tilbyde en blodprøve, siger Henrik Ullum.

»Jeg kunne godt forestille mig, at den kunne få stor betydning i de ressourcefattige områder. Jeg har været en del i Afrika i områder, der har dårlig adgang til medicinske faciliteter, men hvor der alligevel er masser af smartphones.«

Tidligere tests har fejlet

Henrik Ullum fortæller, at det ikke er første gang, man har forsøgt at lave en test, der kan diagnosticere blodmangel uden brug af såkaldte invasive indgreb - såsom blodprøver.

Men ingen af dem har været nøjagtige nok, siger han. Den nye metode lader dog til at være mere præcis.

Ifølge det nye studie opnår app'en en 97 procent succesrate på diagnosticeringer af de 100 forsøgspersoner. Og hvad betyder det så?

»Den er mindre præcis end en analyse på sygehuset, men med personlig kalibrering (tilpasning red.) får den en nøjagtighed som gør, at man kan bruge den til forscreening,« siger Henrik Ullum.

Med personlig kalibrering menes, at app’en kan fodres med data fra andre målinger af samme person og med tiden blive bedre til at diagnosticere netop denne person.

Kan teste, om du bør testes

Det helt smarte ved app’en er, ifølge Henrik Ullum, tilgængeligheden.

Som læge i en blodbank kan han blandt andet se en fordel i at bruge app’en på donorer, før de skal tappes.

»Vi tjekker normalt donorerne efter tapningen, men med den her app kunne vi jo hurtigt og smertefrit undersøge, om blodprocenten er helt skæv inden,« siger han.

Det gælder også for patienter, som er i tvivl om, hvorvidt de bør testes for blodmangel, eller patienter med kroniske sygdomme.

»Den (app'en red.) kan komme helt derud, hvor folk er. Jeg tror, den vil blive brugt som forscreening eller hos folk, der har en kronisk sygdom, som gør at de tit skal tjekkes for blodmangel,« siger han.

»Det betyder ikke, at man, fordi man har app’en, nødvendigvis skal gå og måle sin blodprocent hver dag, men det er et ekstra værktøj i kassen.«

App'en er stadig under udvikling, og der skal ifølge forskerne laves flere forsøg med flere deltagere, før den vil blive taget i brug.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.