Nyt studie: Sådan sikres bæredygtig minedrift til den grønne omstilling
08 januar 2020

Vi skal bruge store mængder af mineraler og metaller til at lave verdens infrastruktur om, hvis vi skal omstille os til en mere klimabevidst virkelighed. Og det skal helst ske hurtigt.

Men ressourcerne er allerede sparsomme i dag. 

Derfor må der etableres internationale aftaler og politiske tiltag for at sikre en bæredygtig minedrift af råmaterialer såsom litium, der findes i elbilers batterier.

Det skriver en gruppe internationale forskere i en pressemeddelelse. Forskningsartiklen er udgivet i tidsskriftet Science.

Her opstiller de forslag til, hvordan man sikrer sig, at der er nok mineraler og metaller til de millioner af elbiler, solcelleanlæg og vindmøller, der må sættes i produktion. 

Ellers risikerer vi ifølge forskerne, at prisen for den grønne omstilling bliver alt for stor i forhold til de miljømæssige og sociale konsekvenser af udvindingen.

LÆS OGSÅ: Omstillingen til grøn energi bør inddrage lokalbefolkningen fra starten

I dag befinder de sjældne materialer sig ofte i skrøbelige stater med monopol, hvor gode arbejdsvilkår og miljøhensyn fylder meget lidt grundet dårlig politisk ledelse.

Den store konkurrence på materialerne kan føre til flere ukontrollerede og ustabile markeder og sociale konflikter, skriver forskerne.

For at illustrere udfordringens omfang, henviser forskerne til et andet studie, der viser, at vi får brug for 965 millioner elbiler i 2050 mod de 1,2 millioner målt i 2015. Efterspørgslen på vindmøller vil stige med 1000 procent, solenergi 3000 procent.

Mest slående er behovet for energivenlige batterier, som anslås til at stige med hele 87.000 procent.

LÆS OGSÅ: Alternativt periodisk system viser, hvilke grundstoffer vi er ved at løbe tør for. 

LÆS OGSÅ: Grøn omstilling handler ligeså meget om samfundet som om teknologi

LÆS OGSÅ: CBS-professor: 'Grøn kapitalisme' er ikke nok

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.