Forsker bag nye beregninger om den mystiske Planet 9: Om 10 til 15 år ved vi, om den findes eller ej
01 marts 2019

Der er mange ting, vi ikke forstår ved Solsystemet.

For eksempel hælder hele vores solsystem, og astronomer har endnu ikke kunnet finde en god forklaring på hvorfor.

I nogle astronomi-kredse forklares det ved, at der skulle findes en 9. planet i vores solsystem, en planet, der kaldes Planet 9.

Nu har et hold astronomer publiceret et studie, der kan gøre os klogere på mysteriet, skriver University of Michigan i en pressemeddelelse.

»Selvom analysen ikke siger noget direkte om, hvorvidt Planet 9 findes, så indikerer den, at hypotesen (om Planet 9, red.) bygger på et solidt fundament,« fortæller medforfatter til studiet, professor i planetarisk astronomi ved Caltech, Mike Brown, ifølge pressemeddelelsen.

Analysen bygger på en række komplekse beregninger af, hvordan rumobjekter opfører sig, observationer af mærkelige orbitale bevægelser, samt en tæt observation af området bag Neptun - den yderste planet i Solsystemet.

»Det stærkeste argument for Planet 9 er, at alle disse uafhængige former for beviser alle kan forklares ved, at der skulle findes en ny planet med de samme egenskaber (som Planet 9, red.). Med andre ord, så er der - ikke bare én - men mange grunde til at tro, at Planet 9 findes,« fortæller Fred Adams, astronomiprofessor ved University of Michigan, i pressemeddelelsen.

Fred Adams fortæller desuden, at han tror på, at vi om 10 til 15 år vil have nok data til med sikkerhed at vide, om Planet 9 findes eller ej.

LÆS OGSÅ: Mysterium: Har uopdaget planet tiltet hele Solsystemet?

På baggrund af de nyeste beregninger forventer forskerne, at Planet 9 - hvis den findes - har en masse, der er 5 gange så stor som Jordens, og at dens kredsløb kommer tættere på Jorden end tidligere antaget.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Physics Reports.

Tegningen her viser, hvordan forskerne forestiller sig, Planet 9's kredsløb er, og hvordan Planet 9 påvirker de andre planeters kredsløb. De lilla streger er kredsløb, der påvirkes af Planet 9's tyngdekræft. Den gule streg viser, hvordan de forestiller sig, at Planet 9 kredser om Solen. Billedet viser også, hvor stor de forestiller sig, Planet 9 er i forhold til de andre 8 planeter i vores solsystem. (Grafik: James Tuttle Keane/Caltech)

LÆS OGSÅ: Astronomerne finder nye spor i jagten på Planet 9

LÆS OGSÅ: Beboelig planet i baghaven?

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.