Ny bygning på DTU bliver bygget med klimavenlig beton
Kilde: 
28 februar 2019

For første gang bliver 'grøn beton' - en særlig, klimavenlig form for beton, der reducerer CO2-aftrykket på klimaet med op til 30 procent - anvendt som gulv og væg i en bygning. 

Konstruktionen er en del af et nyt 2.000 m² stort materialelaboratorium på DTU Byg, og »støbningen med den nye grønne beton er konstruktion og forskning i én arbejdsgang,« siger Jacob Steen Møller, Campusdirektør på DTU, i en pressemeddelelse.

»Det er første gang, at vi kan følge den nye klimavenlige beton her på DTU og se, hvordan den udvikler sig over tid. Og så glæder vi os over, at DTU her opfører endnu et værksted som giver de studerende helt unikke muligheder for anvendelsesbaseret forskning i nye byggematerialer,« siger Jacob Steen Møller.

Grøn beton

Den nye grønne cement består af:

  • 62 procent cementklinker,
  • 17 procent kalcineret ler,
  • 17 procent kalksten
  • og resten er gips, hvilket giver et markant mindre CO2-aftryk.

Traditionel portlandcement består primært af ca. 90 procent cementklinker, og resten er lige dele kalksten og gips.

Udfordringen med den type cement er, at produktionen er energiintensiv.

På verdensplan står cementproduktion for omkring fem procent af den samlede CO2-udledning. 

Kilde: DTU

LÆS OGSÅ: 1.200 døre og 80 km fuger: Se DTU's nye »kronjuvel«

Den grønne beton er udviklet som led i projektet Grøn Beton II, som de sidste fire år har arbejdet med grøn omstilling inden for produktion af cement og beton. 

»Vi har været interesseret i at opføre nogle demonstrationsbyggerier, hvor vi kan følge udviklingen af de nyudviklede betontyper, der indeholder CO2-reducerende cement og beton og sammenligne dem med de traditionelle betontyper, der anvendes til broer og i byggeriet,« siger Lars Nyholm Thrane fra Teknologisk Institut, der leder projektet. 

På DTU Byg kan de studerende med en app overvåge hærdningen og sammenligne den grønne beton med almindelige typer.

I betonen er der nemlig indbygget temperaturfølsomme sensorer, og de studerende vil kunne måle på data fra disse i mange år frem.

Du kan diskutere flere historier som denne i Videnskab.dk's Facebook-gruppe, Red Verden, som er åben for alle.

LÆS OGSÅ: Energiprofessor: Drop sol-celler på dit tag

LÆS OGSÅ: Europas energisystem skal tænkes forfra

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.