1.200 døre og 80 km fuger: Se DTU's nye »kronjuvel«
Hvor meget kan man nå på 750.000 håndværkertimer?

En bygning på 42.000 kvadratmeter kan lyde som lidt af et monstrum, men ikke desto mindre er det størrelsen på Danmarks Tekniske Universitets nye kompleks, der indvies i Lyngby i dag.

dtu bygning sjove tal lyngby institut universitet arkitektur

Sådan ser en del af den nye DTU-bygning ud indvendigt. (Foto: Hampus Berndtson)

DTU kalder selv bygningen for den nye »kronjuvel«, og hvis man kigger lidt nærmere på, hvad der er gået til byggeprojektet, er det da heller ikke beskedne tal, vi arbejder med. 

Det kan blandt andet ses på, at der er 80 kilometer bløde fuger og 6.000 betonelementer, alene i den ene del (bygning 202), 1.200 døre og 1,3 kilometer bordplader i de 250 laboratorier, som bygningen rummer. 

40.000 kubikmeter jord blev gravet væk for at gøre plads til bygningen, og ventilationssystemet sender 325.000 kubikmeter luft rundt i bygningen hver time. 

Så kan man måske godt forstå, at håndværkerne har brugt 750.000 timer på arbejdet. 

Du kan se flere billeder af resultatet i galleriet øverst i artiklen. 

Vil løse store samfundsproblemer

Den nye bygning skal huse en del af DTU’s 'life science'- og bioengineering-aktiviteter, og store dele af den er allerede taget i brug.

Håbet er, at bygningen kan være samlingspunkt, så de forskellige forskningsgrene kan arbejde sammen om at løse nogle af de helt store udfordringer som blandt andet bæredygtig fødevareproduktion, effektiv kræftbehandling og nye sundhedsteknologier. 

»Det nye bygningskompleks markerer en milepæl, både i DTU's udbygning af forskningsinfrastrukturen og i DTU's satsning på at videreudvikle de dele af life science, som i et ingeniørmæssigt perspektiv udgør et stadigt voksende og centralt element i universitetets virksomhed,« siger DTU's rektor, Anders Bjarklev, i en pressemeddelelse fra DTU

Universitetets nye »kronjuvel« bliver indviet i eftermiddag. Ved ceremonien foretager H.K.H. Kronprins Frederik den officielle åbning, og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind deltager også. 

dtu bygning sjove tal lyngby institut universitet arkitektur

Sådan ser bygningen ud udefra. (Foto: Hampus Berndtson)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.