Forskere: Én person stod bag stor bitcoin-manipulation
Kilde: 
17 januar 2018

Bitcoins har de seneste år revolutioneret valutabørsen og bevæget sig fra et særpræget tech-begreb til et begreb, som man, omend ikke forstår, så taler om i den bredere offentlighed.

Kryptovalutaen har, siden den blev skabt i 2009, gjort sig bemærket ved sine voldsomme op- og nedture.

Især det seneste år er kurven eksploderet og steget med over 1.000 procent i værdi:

1 bitcoin er i dag angiveligt lige under 11.000 dollars værd.

De store udsving har fået kritikere til at påstå, at bitcoinen er genstand for en kunstig kursmanipulation. De påstande har en række forskere nu tilsyneladende fundet beviser på, skriver techcrunch.com.

I 2013 var man nemlig også vidner til en mindre fugleflugt i bitcoin-land, da den digitale valuta på to måneder hoppede fra at være 150 dollars til at være 1.000 dollars værd.

Denne optur har forskere i økonomi og computervidenskab fra henholdsvis Tel Aviv University i Israel og the University of Tulsa i USA set nærmere på, og det har ledt dem til den bemærkelsesværdige konklusion, at bitcoinen i perioden blev manipuleret af - tilsyneladende én enkelt person.

Studiet har set på, hvordan 600.000 bitcoins på mistænkelig vis blev handlet af én person på den kendte japanske bitcoin-børs, Mt. Gox.

Det viser sig, at på de dage, hvor de suspekte handler stod på, steg bitcoinen med fire procent, mens den faldt en smule på dage, hvor der ikke var nogen mistænkelig aktivitet.

Ifølge forskerne har de mistænkelige handler altså været afgørende for den bitcoin-optur, der skete i 2013, og det tyder på, at bitcoin-børsen er særligt skrøbelig over for manipulation.  

Forskernes resultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Monetary Economics.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.