Bør du købe bitcoin?
Der er ingen klare svar, men her kommer nogle bud fra en række forskere.

Skal man købe bitcoins eller ej? Frederik og Eskild, vores to journalister bag et nyt tema om bitcoins og blockchain, er på sagen. (Video: Lærke Ina Krogaard)

Skal man købe bitcoins eller ej? Frederik og Eskild, vores to journalister bag et nyt tema om bitcoins og blockchain, er på sagen. (Video: Lærke Ina Krogaard)

»Bør jeg købe bitcoin?«

En simpel Google-søgning på det ikke så simple spørgsmål generer over 271.000 resultater. Den engelske pendant giver over 21 millioner.

Svarene er mange og forskellige:

Der er tre ting, man skal vide, inden man gør det.

Utallige vejledninger til, hvordan man gør det.

En advarsel om ikke at gøre det.

Men bør jeg? Eller bør jeg ikke?

Det har vi løbende spurgt flere eksperter om i vores bitcoin-tema.

Her får du svarene.

Tema om bitcoins og blockchain


Hvad er bitcoins og blockchain egentlig for noget? Hvor stammer det fra? Og kan man blive rig på det?

Følg med i vores nye tema.

Nej, nej og nej

Et godt svar afhænger naturligvis af bitcoin-kursen, og den har jo haft tendens til lidt vilde humørsvingninger.  

Derfor må svarene i højere grad også være af mere principiel karakter.

Ifølge professor ved og leder af IT Universitetets afdeling for Computervidenskab, Peter Sestoft, er løbet kørt.

»Man kan sige, at der er en tommelfingerregel, som går på, at når din taxa-chauffør begynder at tale om noget som en investering, så ved du, at løbet er kørt. Så nej, det ville jeg ikke anbefale folk.«

Der er naturligvis altid en mulighed for at vinde penge, hvis man køber og sælger på det rigtige tidspunkt, men Peter Sestoft mener, at det er usikkert, om bitcoin overlever på den længere bane.

»Om fem år, tror jeg, at man mest af alt vil huske bitcoins for teknologien bag (blockchain, red.), og at det var den første af mange kryptovalutaer, men jeg ved ikke, om den vil være noget værd,« fortæller Peter Sestoft, der spår, at bitcoins gigantiske energiforbrug bliver en »showstopper« for kryptovalutaen.

Vær opmærksom på tilfældigheden

Peter Sestofts skepsis deles af seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet Lars Krull samt to professorer i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen og Philipp Schröder.

Bitcoins er i sin natur for risikable, siger de.

»Bitcoinkursen vil altid være en slags spekulativ boble,« vurderer Bo Sandemann Rasmussen, der tilføjer at der »næppe findes et mere risikofyldt finansielt aktiv end bitcoins.«

»Der er ingen fundamentale forhold, der kan fastlægge dens langsigtede værdi,« fortæller Bo Sandemann Rasmussen.

»Dagens kurs er i realiteten alene bestemt af forventningerne til fremtidige kurser,« tilføjer han.

Det vil altså sige, forventninger til bitcoins værdi i morgen, om en måned eller om et år, er det eneste, der styrer kursen, og derfor er den spekulativ.

Det betyder igen ikke, at man ikke kan tjene penge på bitcoin, men man skal blot være bevidst om, at man løber en stor risiko, så det handler om at være heldig og kende markedets dynamik.

Køb, hvis du har råd til det

Kun professor i økonomi og it og leder af the European Blockchain Center på IT Universitetet, Roman Beck, afviser ikke kategorisk, at man bør investere i bitcoins.

»Personligt ville jeg investere i bitcoins, hvis jeg havde pengene, men så ville jeg også investere i andre ting,« fortæller han og tilføjer:

»Som med alle andre aktiver så skal man ikke lægge alle sine æg i én kurv, og man bør ikke købe, når man synes, at markedet er overophedet.«

Han tilføjer ligesom Peter Sestoft, at der findes et problem med bitcoin og dens energiforbrug, men han vil modsat sin kollega ikke dømme bitcoin ude af den grund:

»Jeg tror stadig, at bitcoin vil blive brugt til store globale transaktioner, mens jeg sandsynligvis ville bruge en anden kryptovaluta, der ikke bygger på proof of work (det system, der er skyld i bitcoins store energiforbrug, red.), hvis jeg skulle købe en kaffe nede på hjørnet.«

Derfor mener Roman Beck også, at man lige så godt kan tage chancen og kaste nogle penge efter bitcoin – hvis man altså har nok.

»Hvis du er ung og har råd til at undvære nogle penge, så ville jeg købe nogle og vente ti år. Så må vi se til den tid, om man har gjort en fantastisk forretning.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk