Skal man skrue ned for radiatoren, når man lufter ud?
Giver det mening at slukke for varmeapparatet, hvis man lufter ud i et kvarters tid, eller er det billigere at lade det være tændt?
Radiator slukkes udluftning økonomi

Giver det mening at skrue ned for radiatorerne, når vinduet står åbent, eller er det bedre at have dem indstillet på en jævn temperatur hele tiden? (Foto: Shutterstock)

Giver det mening at skrue ned for radiatorerne, når vinduet står åbent, eller er det bedre at have dem indstillet på en jævn temperatur hele tiden? (Foto: Shutterstock)

»Nu bliver jeg nødt til at spørge jer for at få lidt husfred. Hvem har ret?«

Sådan en indledning på en e-mail er svær at ignorere. Spørg Videnskaben elsker at afgøre tvister mellem uenige parter – og hvis vi oven i købet kan skabe fred i et parforhold i processen, er det jo kun en ekstra bonus.

Mailen kommer fra Marlene Høj, som skriver:

»Min kæreste lukker ikke for radiatorerne, når han lufter ud. Der er termostater på dem, så de varmer for fulde drøn. Ofte lufter vi ud i 10-15 minutter ad gangen. Han mener at have hørt, at det ikke kan betale sig at lukke for radiatorerne, fordi de i mellemtiden bliver kolde, og at det derfor koster mere at lukke og tænde radiatorerne, end det gør at lade dem være tændt.«

»Jeg er derimod af en anden mening. Radiatorerne skal slukkes, når der luftes ud, fordi der er termostat på. Ergo bliver de drønvarme, når vinduerne er åbne – og det er jo faktisk penge ud ad vinduet.«

LÆS OGSÅ: Forskere: Skru op for varmen og spar penge

Mange faktorer påvirker svaret

Marlene beder om et svar, ikke bare for husfredens skyld, men også for pengepungen og planetens. 

Det er jo en noget stor opgave, men måske er den mulig at løse med hjælp fra landets klogeste hoveder.

I dette tilfælde sidder de fleste på Statens Byggeforskningsinstitut under Aalborg Universitet, hvor forskerne blandt andet undersøger, hvordan vi bedst sparer på energien i vores hjem.

Seniorforsker på afdelingen for energi og miljø, Kim Wittchen, har dog lidt svært ved at aflevere et knivskarpt svar. Der er nemlig mange faktorer, der spiller ind, når man skal afgøre, om det giver mening at skrue ned for termostaten, når man lufter ud:

  • Hvilken type termostat er det? (Enkelte lukker selv ned, når vinduet står åbent.)
     
  • Hvor sidder termostaten i forhold til vinduet? Er den så langt væk, at den ikke vil registrere temperaturskiftet lige inden for vinduet?
     
  • Hvor lang tid lufter man ud? (Det gør en forskel for temperaturen i rummet, om man lufter ud i 5 minutter eller 30.)
     
  • Hvilken radiator er det? (Gamle radiatorer indeholder meget vand og når ikke at afkøle, hvis vinduet står åbent i forholdsvis kort tid.)

LÆS OGSÅ: Sådan får du et godt indeklima derhjemme

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Forskeren skruer selv ned for varmen

For at gøre det endnu mere kompliceret, er der ikke lavet undersøgelser, der gør det muligt at sætte præcise grænser, for eksempel for hvor langt termostaten skal stå fra vinduet for at undgå at blive påvirket af kulden, eller for hvornår et varmeapparat er så gammelt og indeholder så meget vand, at man lige så godt kan lade være med at slukke for det.

Men inden det hele bare ender som en omgang varm luft, beder vi Kim Wittchen om lidt mere konkret information.

Hvad gør du selv derhjemme?

»Når jeg lufter ud, så slukker jeg, men det handler om, at mine radiatorer sidder tæt på vinduet, så de mærker kulden ret hurtigt.«

Men bruger du så ikke bare ekstra varme på at varme apparatet op igen, eller holder vandet i radiatoren varmen?

»Hvis det kun er 10-15 minutter, så betyder det nok ikke så meget. Men igen er der altså mange faktorer, der spiller ind, så det er svært at sige,« lyder det fra Kim Wittchen.

LÆS OGSÅ: Vidunderpulver skal formindske varmeregning

Det koster måske lidt ekstra at holde varmen tændt

Det virker som en gåde uden løsning, men der er et lille ekstra lod, som skal lægges i den side af vægtskålen, der hælder mod at slukke for varmen, mens man lufter ud.

Kim Wittchen nævner, at hvis varmeapparatet arbejder for fulde drøn, for eksempel hvis man lader det være tændt, mens vinduet står åbent, så strømmer noget af varmen så hurtigt gennem radiatoren, at man reelt sender varmt vand tilbage til fjernvarmeværket.

De fleste værker kræver ifølge forskeren betaling for at køle vandet ned igen, og på den måde betaler man både ekstra for at sende varme ud af rummet og ekstra for at få kølet vand ned af værket.

Alt i alt virker det, som om de fleste lodder ligger i Marlenes skål:

Det giver mening at slukke for varmeapparaterne, mens man lufter ud.

LÆS OGSÅ: Så billigt er det at få Danmark til at køre på kun grøn energi

Ekstraordinær forsendelse på vej

For at gøre lidt ekstra for husfreden, sender vi i dagens anledning to T-shirts som tak for spørgsmålet; så er der enten én til hver eller to til Marlenes kæreste, så han kan holde varmen, hvis Marlene får lov at skrue ned for varmen, mens de lufter ud.

Også en varm tak til Kim Wittchen for at bringe os lidt nærmere et svar.

Husk, at du kan sende spørgsmål til sv@videnskab.dk - eller finde mange flere svar i Spørg Videnskabens arkiver

LÆS OGSÅ: Energi-professor: Drop solceller på dit tag

LÆS OGSÅ: Hvordan kan mit hus blive selvforsynende med vedvarende energi?

LÆS OGSÅ: Omstilling til vedvarende energi bør inddrage lokalbefolkningen fra starten

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk