Kan man drukne lus?
CLASSIC: En læser vil vide, om man kan komme af med lus ved at holde håret under vand. Men hvis du have held med at drukne lus, skal du virkelig være tålmodig, fortæller forsker.

Hvis du skal have held med at drukne hårlusene med en dukkert i den lokale svømmehal, skal du være overordentlig god til at holde vejret. Projektet kan snildt tage flere timer. (Foto: Colourbox)

Hvis du skal have held med at drukne hårlusene med en dukkert i den lokale svømmehal, skal du være overordentlig god til at holde vejret. Projektet kan snildt tage flere timer. (Foto: Colourbox)

 

Så er den her igen - lusesæsonen. Antallet af lus topper i januar og februar, der sammen med august er de helt store lusemåneder.

Mange af os samler en god portion af de små, blodsugende parasitter sammen på vores besøg rundt omkring i fremmede hjem under den søde juletid eller i sommerferien.

Efter en tid tilbage til hverdagen - og især tilbage i vuggestue og børnehave for de kære små - er lusene som regel spredt godt og grundigt til vores omgangskreds.

Lus bor i vores hår, hvor de konstant udvider familien, og de er især irriterende, fordi de får hovedet og nakken til at klø.

Og så kan det være så pokkers besværligt at komme af med dem. Det virker for eksempel, som om de er ligeglade med at komme med i bad om morgenen, og det undrer vores læser Annette Enggaard:

»Lus, der sidder i håret, overskylles med vand, men får det nogle af dem til at drukne? Kunne man forestille sig at man kunne slippe af med lusene, hvis man holdt håret under vand i et tidsrum?«

Lus kræver tålmodighed

Fakta

 

Mennesket er inficeret af tre slags lus, som vi formentlig har kæmpet med i mange tusinde år:

Hovedlusen, kropslusen og fladlusen.

Hver enkelt af naturens lusearter har tilpasset sig lige præcis det dyr, den bor på - og ingen af de tre arter på mennesket kan overleve på andre væsner.

 

Spørg Videnskaben er med på at give lusene - nårh-ja, kam til deres hår, så vi sender spørgsmålene videre til en ekspert i insekter og skadedyr: Frank Jensen, biolog og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Kan man drukne lus?

»Ja, du kan drukne næsten alt, hvad der ikke lever i vand, men det kan tage lang tid, især hvis lusene er i æggestadiet. Det kan ikke lade sig gøre for et menneske at holde sig under vand i så lang tid.«

Hvor lang tid er lang tid?

»Det kommer an på temperaturen i vandet. Er det koldt, holder de sig i meget længere tid end i varmt vand, men hvis jeg skal give dig et præcist antal timer, må du først give mig nogle forsøgspersoner, så jeg kan teste det.«

Tarmen kan sprænge

Lus afgiver vand og lukker ilt ind i kroppen via et særligt åndedrætssystem, der kaldes spiraklerne. Hvis lusen kommer under vand, lukker den for spiraklerne og får ilt fra alt det blod, den har suget ud af hovedet på sin vært.

Udvoksne hovedlus, Pediculus capitis, er 2-3 mm lange. Nyklækkede lus kan være mindre end 1 mm. (Foto: Centers for Disease Control and Prevention/Dr. Dennis D. Juranek)

Da en hunlus drikker så meget blod, at det svarer til, at et menneske drikker 38 liter væske om dagen, skal lusen af med overskudvæske. Hvis spiraklerne er lukket, er lusen tvunget til at holde væsken inde i kroppen, og det kan betyde, at lusen dør efter 8-11 timer, fordi tarmen sprænger. Altså nærmest en slags dykkersyge, fordi kroppen er under vand i lang tid.

Men hvorfor dør lusen hurtigere i varmt vand?

»Alle livsprocesser foregår hurtigere ved højere temperaturer. Hvis temperaturen stiger 10 grader, går det dobbelt så hurtigt. Det betyder, at lusen skal have mere ilt, og så har den sværere ved at optage det, også fordi varmt vand indeholder mindre ilt end koldt vand.«

Hvor varmt skal vandet være, før det har en effekt?

»Du skal godt op over 40 grader, men så er det også så varmt, at personen begynder at tage skade, og det er her, problemet opstår.«

Er der ingen andre lette måder at slå lus ihjel på?

Fakta

 

Lus og lopper har samme størrelse, men er to forskellige slags parasitter.

Lus er flade med korte ben, som tit er formet, så de kan holde om et hår. Hver luseart lever på en specifik type organisme.

Lopper er høje med et kraftigt sæt bageste ben, så de kan springe højt. De kan sagtens bo på forskellige dyr og kan overføre sygdomme som f.eks. byldepest, som de samler op under deres besøg på rotter.

 

»Jo, du tager dem mellem højre hånds tommel- og pegefinger og knækker dem mellem neglene. Ellers sælger apotekerne produkter, som kan bruges - og endelig er den gode, gamle lusekam et særdeles effektivt middel.«

Kan man helt undgå lus i hverdagen?

»Nej, så skal du være meget omhyggelig med, hvem du omgås.«

Kan alle få lus, eller rammer det kun udvalgte, ligesom man kender det fra myggestik?

»Det er et velkendt faktum, at hvis folk er meget syge, så forlader lusene dem. Det har nok noget at gøre med, at kropstemperaturen stiger ved sygdom, og så har lusene det ikke så godt.«

»Ellers gælder det for alle bidende og sugende insekter, at de ikke sætter sig på alle. Det er formentlig, fordi man enten smager eller lugter rigtigt godt eller dårligt. Du kan principielt godt være i en bus fuld af folk med lus og ikke selv få nogen.«

 

Andre arters lus og lopper bider også

Fakta

Spørg Videnskaben Classic Fra tid til anden 'genudsender' vi tidligere spørgsmål og svar fra Spørg Videnskaben, f.eks. pga. aktualitet. Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 29. januar 2010.

Frank Jensen tilføjer, at hver art har sine lus, og at vi også kan få besøg af lus fra dyr. Museumsinspektøren har personligt talt omkring 1.400 fugle-lus på sin krop, efter han havde plukket en halv snes ænder.

Gamle fuglehuse og -reder skulle være andre populære steder for lus. Når vi taler dyr, er lopper desuden en hel historie for sig. Rører du for eksempel ved et pindsvin, er der nærmest garanti for loppebid.

»Men det allerbedste er et sommerhus, som har haft besøg af en hund med lopper. Hvis du kommer tilbage efter lang tids fravær, så rejser hele gulvet sig nærmest for at kaste sig over dig,« griner Frank Jensen.

Spørg Videnskaben takker for de detaljerede beskrivelser og sender en forhåbentlig kløfri T-shirt af sted til Annette Enggaard for det aktuelle spørgsmål.

Du kan læse flere svar i Spørg Videnskaben eller selv sende et spørgsmål til sv@videnskab.dk.

 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.


Det sker