Hvorfor skal dyr ikke børste tænder?
En læser har undret sig over, hvorfor dyr ikke behøver at børste tænder. Og kan hunde overhovedet få tandpine - eller hvad med heste og huller i tænderne? Vi har spurgt videnskaben til råds.

Har du nogensinde hørt om en hest med huller i tænderne? Det har vores læser ikke, og han undrer sig over, om dyr overhovedet behøver at børste tænder. (Foto: Colourbox)

Har du nogensinde hørt om en hest med huller i tænderne? Det har vores læser ikke, og han undrer sig over, om dyr overhovedet behøver at børste tænder. (Foto: Colourbox)

 

Husk lige tandbørsten!

Den besked erindrer de fleste nok fra barndommen, hvad end den kom fra tv’et eller et par strenge forældre, som ville sikre sig, at gebisset blev godt og grundigt skrubbet fri for madrester og fredagsslik inden sengetid.

LÆS OGSÅ: Dine tænder er ikke så rene, som du tror

Og havde vi bare lyttet, for danskerne er utroligt dårlige til at holde munden ren for de wienerbrødselskende Karius og Baktus, hvilket er ret skidt. For dårlig mundhygiejne kan formentlig føre til alvorlig sygdom senere i livet.

Men alt det er en af vores læsere slet ikke interesseret i at høre om. Han vil derimod vide, hvorfor det kun er os mennesker, der skal tvinges gennem den trivielle tandbørstning hver morgen og aften, mens dyr kan ignorere ritualet fuldstændig.

»Hvorfor skal dyr ikke børste tænder? Man hører aldrig om en hund med tandpine eller en hest med huller i tænderne?«, skriver vores læser i en e-mail til redaktionen.

Og det er jo faktisk et godt spørgsmål.

Dyrenes madvaner holder tænderne rene

For at få svar har vi kontaktet Mads Frost Bertelsen, der er dyrlæge ved København Zoo.

Det viser sig, at det alt sammen afhænger af, hvad vi – eller dyrene – putter i munden.

»Dyr, der spiser, ligesom vi spiser, er også nødt til at børste tænder,« slår Mads Frost Bertelsen hurtigt fast.

Årsagen er sukker, »der er det helt store problem ved vores kost,« siger dyrlægen.

Inde i vores og dyrenes munde sidder der nemlig nogle bestemte bakterier, som begynder at formere sig helt vildt, når de får sukker – hvad enten det er fra wienerbrød eller søde frugter.

Alle bakterierne sætter sig som en plak omkring tænderne og udskiller nogle syreholdige affaldsstoffer. Og det kan nedbryde tænderne, hvis ikke plakken bliver skrubbet væk, forklarer Mads Frost Bertelsen.

Læs også: Bakterier hjælper dig til nul huller

Hvide tænder kommer af grøntsager og råt kød

Men det at skrubbe tænderne er dyrene faktisk ret gode til at gøre, viser det sig – de er nok bare ikke klar over det selv, for det sker helt naturligt på grund af deres kost.

Mange dyr lever nemlig af mad, som intet eller næsten ingen sukker indeholder. Til gengæld er det rigt på fibre, og det kan rense tænderne.

Spiste man hele tiden gulerødder, så renser det tænderne, siger Mads Frost Bertelsen.

Men lagde vi mennesker vores kost om, ville vi faktisk også kunne lægge tandbørsten på hylden.

»Hvis et menneske spiste grøntsager og ikke noget frugt eller raffineret sukker, så ville vi heller ikke behøve at børste tænder,« forklarer Mads Frost Bertelsen.

Det samme gør sig gældende for dyrene – bare omvendt:

»En gorilla, som lever af blade, vil aldrig have brug for at børste tænder, men hvis man fodrede den med matadormiks og småkager, så ville den meget hurtigt skulle en tur til tandlægen.«

Dyr kan godt få tandpine

Og med det har vi jo for så vidt besvaret den første del af læserens spørgsmål:

  • Dyr behøver ikke at børste tænder, men kun fordi de ikke spiser lige så store mængder sukker som os mennesker.
  • Sukkeret skruer nemlig op for bakterieproduktionen i munden, og de små Karius og Baktus’er sætter sig som en hinde – plak – omkring tænderne, mens de udskiller syre, der nedbryder tænderne.
  • En kost med masser af rå grøntsager eller råt kød med fibre hjælper med at skrubbe tænderne rene for plakken, og derfor behøver dyr ikke at børste tænderne med en tandbørste.

Men før vi slipper Mads Frost Bertelsen fri igen, spørger vi lige, om han nogensinde har hørt om en hund med tandpine eller en hest, der har huller i tænderne.

Fakta

Parodontose er en betændelsestilstand i den knogle, som tandroden sidder fast i. Betændelsen fører til, at knoglen langsomt ’ædes op’, og tanden begynder at føles løs. Parodontose giver sjældent symptomer og kan ikke ses med det blotte øje. For det meste tager det lang tid, men selv efter årelang behandling ender mange med at blive tandløse på grund af sygdommen.

Det har han, fortæller han, og sker faktisk så tit, at der er dyreklinikker i Danmark, som næsten kun tager sig af kæledyrs tandproblemer.

»Ofte er det fordi en tand knækker, og der opstår der en infektion. Så er det en regulær tandpine,« siger han.

Heste kan også godt få deciderede huller i tænderne, men det sker ret sjældent. Typisk er det en kombination af forkert foder og sammensætningen af bakterierne i hestens mund, forklarer Mads Frost Bertelsen.

Råt kød og grøntsager træner tænderne

Faktisk er forkert foder en af de mest almindelige årsager til en dårlig mundhygiejne hos kæledyr.

»Dyr som kun får hakket kød – og det er for eksempel et kæmpe problem i zoologiske haver i USA – får slet ikke brugt deres tænder nok,« siger Mads Frost Bertelsen.

Det giver dyrene løse tænder, og så kan de udvikle en form for paradentose (se faktaboks).

Både dyrene og vores tænder sidder nemlig en smule løs, så de kan rokke lidt frem og tilbage.

»Og det skal ligesom alt muligt andet trænes hele tiden. Så hver gang tænderne bliver brugt, styrker det dem,« siger Mads Frost Bertelsen.

»Det er lidt det samme princip som muskler,« tilføjer han.

Hvis de kødædende dyr kun får blød kost, holder de næsten op med at tygge, og så kan tænderne falde ud.

Men hvad med dyr, som godt kan lide sukker?

Som altid er der en undtagelse, der bekræfter reglen. For der findes også dyr, som har en forholdsvis sukkerholdig kost. Og hvordan holder de tænderne rene?

Det er et godt spørgsmål, siger Mads Frost Bertelsen og erkender, at han ikke har noget godt svar på det.

»Men hvis man nu tager en bjørn, som er meget glad for at spise honning og bær, så spiser de jo også en masse kød og grønt ved siden af, og det kan jo være, at det hjælper dem med at rense deres tænder,« gætter han.

Sukkeret udgør kun en lille del af bjørnenes kost

Det forklaring mener Thomas Secher Jensen, der er seniorforsker ved Naturhistorisk Museum, Aarhus, er ganske rigtig.

»Bjørne er jo altædende, og det er rigtigt, at de spiser en del sukker, men jeg tror ikke, at man skal overvurdere det,« forklarer han.

For når bjørnen går og labber bær i sig om efteråret, får den også skovlet en masse grønt materiale ind samtidig med. Hvilket de er helt ligeglade med, siger Thomas Secher Jensen.

»Men der er forsvindende lidt sukker i forhold til deres totale indtag, og derfor får de ikke den syrebelastning, som vi andre får. Og desuden drikker de jo ikke cola,« siger han.

Og lad det være det sidste ord i denne sag.

Vi takker vores læser for det gode spørgsmål og kvitterer med en T-shirt.

Tak til Mads Frost Bertelsen samt Thomas Secher Jensen for at hjælpe med besvarelsen.

Som altid vil vi opfordre vores læsere til at undre sig over verden omkring dem og sende deres undren ind på redaktion@videnskab.dk. Du kan læse mange flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben her på sitet.

Du kan også blive klogere ved at læse Videnskab.dk's seneste bog med det bedste fra Spørg Videnskaben: 'Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk