Det var en kort fornøjelse, da den russiske rumraket, Soyuz-FG, med to astronauter ombord satte kurs mod Den Internationale Rumstation, ISS, 11. oktober i år.
Kun 90 sekunder efter opsendelsen var den gal, og de to astronauter havde kurs mod Jorden igen.
NASA, der havde én af de to astronauter med ombord, kunne en time senere fortælle, at der noget var gået galt med rakettens booster (hjælperaket).
Siden har der været småt med information om, hvad der var skyld i den russiske raketfuser, men nu har det russiske rumagentur Roscosmos taget bladet fra munden, skriver BBC.
»Det er blevet bevist og fuldt ud bekræftet, at fejlen skete på grund af en sensor, og det kan kun være sket under samlingen på Bajkonur-kosmodromen (russiske betegnelse for en rumbase, red.),« fortalte Igor Skorobogatov, der ledte missionen, under en pressekonference torsdag 1. november.
Det menes, at den defekte sensor har skabt en fejl i en af booster-raketterne fra første stadie i opsendelsen, så booster-raketten har beskadiget brændstoftanken.
Ifølge BBC er rumagenturet nervøse for, at to andre Soyuz-løfteraketter kan have ødelagte sensorer, og de vil nu undersøge sagen nærmere.
Alexander Lopatin, stedfortrædende leder af Roscosmos, fortalte desuden, at man nu vil undersøge, hvem der bærer skylden for fejlen.
Det er første gang siden 1983, at det russiske rumagentur har haft problemer med en bemandet opsending.
Rumagenturet håber på at gennemføre en ny mission 3. december, der kan sende tre astronauter til Den Internationale Rumstation.
fghs