Ny dværgplanet fundet i jagten på Planet 9

En tegning af dværgplaneten, som forskerne mener, at den ser ud. Den skulle eftersigende være fyldt med is og er cirka 300 kilometer bred. (Kredit: Roberto Molar Candanosa and Scott Sheppard, Carnegie Institution for Science)

Annonce:

Teorien om en 9. planet i vores solsystem er blevet forstærket.

Muligheden diskuteres på ny blandt astronomer, efter ny forskning har kortlagt en dværgplanet i den yderste sfære af vores solsystem, skriver The New York Times.

Forskerne fra Carnegie Institution for Science i Washington præsenterede i mandags deres kortlægning af en dværgplanet, som de har døbt the Goblin, selvom dens officielle navn er TG387.

Dværgplaneten bevæger sig i et kredsløb i en bred elliptiske bue, hvor den, når den er tættest på, befinder sig 11.9 milliarder kilometer fra Solen eller 2.5 gange længere væk end Pluto – vores yderste planet.

Når den er længst væk i kredsløbet, befinder den sig til gengæld mere end 70 gange længere væk end Pluto og 321 milliarder kilometer væk fra Solen.

Dværgplanetens mærkelige kredsløb underbygger en tidligere teori om, at der kunne findes en 9. planet i vores solsystem – en såkaldt Planet 9.

Her kan du se the Goblin’s meget brede kredsløb. (Kredit: Roberto Molar Candanosa and Scott Sheppard, Carnegie Institution for Science)

Den ledende forsker bag studiet, den amerikanske astronom Scott S. Sheppard fortæller til The New York Times, at der kan være tusinde lignende af dværgplaneter som The Goblin, men at de fleste er svære at opdage.

Annonce:

The Goblin vil for det meste være umulig at se i et teleskop fra Jorden, men forskerne har været heldige at fange den, mens den var tæt på.

Teorien om en Planet 9 er et par år gammel, og den bygger på, at man tidligere har fundet tegn på en ukendt planet, der var større end Jorden, men mindre end Neptun, som har kredset ind og ud af vores solsystem.

Scott S. Sheppard fortæller til The Washington Times, at han før opdagelsen af the Goblin var 60 procent sikkert på, at Planet 9 findes, men at han nu er 80 procent sikkert.

Ann-Marie Madigan, som forsker i astronomi ved the University of Colorado, og som ikke har deltaget i studiet, fortæller til The New York Times, at opdagelsen af the Goblin understøtter teorien om, at den mystiske Planet 9 faktisk findes.

Opdagelserne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Astronomical Journal.

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts