NASA simulerer: Hvad gør vi, hvis en kæmpe asteroide har kurs mod Jorden?

Annonce:

En altødelæggende asteroide med retning mod Jorden. Det er den vilde hypotese, som flere rumfartsorganisationer har konstrueret et stort asteroide-scenarie ud fra.

I den kommende uge lancerer NASA, Federal Emergency Management Agency (FEMA), Den Europæiske Rumorganisation (ESA) og flere internationale partnere nemlig et projekt, hvor de simulerer et potentielt asteroidenedslag kaldet ‘2019 PDC’.

Det skriver Science Alert.

2019 PDC skal i realtid simulere, hvordan en trussel om et altødelæggende asteroidenedslag skal behandles.

LÆS OGSÅ: Kan man standse en asteroide med kurs mod Jorden?

Omend risikoen for et sådant nedslag i så stor en kaliber ikke forekommer nært forstående, har NASA arbejdet med disse simuleringer i årevis ifølge Science Alert.

Et billede af, hvornår asteroiden er blevet opdaget – til hvornår den kan siges at ramme jorden. (Foto: CNEOS)

Det kan nemlig være med få timers varsel, når vi opdager uregelmæssigheder i rummet såsom en asteroide, som har retning mod Jorden.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Se billederne: Dødningehoved-asteroide flyver forbi Jorden

»Det første skridt, når vi skal beskytte Jorden, er at vide, hvad der gemmer sig derude«, fortæller Rüdiger Jehn, som er leder af forsvarsberedskabet på Den Europæiske Rumorganisation, til Sciene Alert.

»Først der, med en tidlig advarsel, kan vi tage de skridt, der er brug for, når vi skal gardere os mod et asteroide-nedslag eller minimere skaden, som den gør på Jorden,« forklarer han.

Øvelsen løber fra mandag og til slutningen af ugen i Washington DC. Deltagerne arbejder med det scenarie, at asteroiden første gang blev opfanget 26. marts 2019.

Øvelses-asteroiden estimeres til at være 300 meter i diameter, og der kalkuleres ligeledes med, at den potentielt kan ramme Jorden omkring 29. april 2027.

I løbet af ugen skal deltagerne så diskutere, om det er muligt at afbøje asteroiden, samt hvordan befolkningen skal håndteres, når dommedag – ifølge øvelsen – kan være otte år væk.

Er du nysgerrig efter mere, vil det for første gang være muligt at følge øvelsen, som den skrider frem, med daglige opdateringer på @esaoperations Twitter channel og ESA’s Rocket Science blog.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Forsker: »Vi er blevet ramt af asteroider før – og vi vil blive ramt igen«

LÆS OGSÅ: Sådan opdages farlige asteroider med kurs mod Jorden

nan

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts