En usædvanlig supernova, der ser ud til at eksplodere to gange, skaber nogle af de mest kraftfulde magneter i universet – de såkaldte magnetarer. Det skriver Space.com.
Supernovaer er gigantiske eksplosioner, som opstår i forbindelse med visse stjerners død. Den slags udbrud kan for en kort stund overstråle alle de andre millioner af stjerner i en galakse.
For nyligt opdagede forskere en meget sjælden slags supernova, der lyser endnu mere, såkaldte hypernovaer. Den slags stjerne-eksplosioner lyser op til 100 gange kraftigere end almindelige supernovaer. Der er kun fundet 30 af disse hypernovaer.
»De er utroligt lysstærke og kan ses i op til et år, men de er utroligt sjældne, så de er svære at finde og måle. Vi ved endnu ikke, hvad oprindelsen til disse kosmiske eksplosioner er. At finde ud af det er hovedformålet bag vores nuværende og fremtidige undersøgelser,« siger Matthew Smith, der er astrofysiker ved University of Southampton i England, til Space.com.
Han og hans kolleger har i et nyt studie undersøgt lyset fra hypernovaer, der ser ud til at eksplodere to gange.
Ved hjælp af Gran Telescopio Canarias på De Kanariske Øer i Spanien, har forskerne analyseret lyset fra hypernovaen DES14X3taz, der viser sig at lyse op to gange.
Det første store lysglimt hang sandsynligvis sammen med, at den døende stjerne slyngede en stor boble af materiale ud i det ydre rum.
Stjernens masse var omkring 200 gange større end Solens, og den masse, som blev slynget ud, svarer omtrent til Solens masse.
Efter det første lysglimt skabte supernovaen en magnetar – en af de mest kraftfulde magneter i universet. En magnetar er en neutronstjerne med et uhyre kraftigt magnetfelt.
Eksplosionen ved magnetarens skabelse opvarmede boblen, som blev slynget ud under den første eksplosion, og det førte til den anden og endnu mere kraftfuld eksplosion, forklarer forskerne.
Opdagelsen er netop udgivet i tidsskriftet The Astrophysical Journal Letters.