Tidlig onsdag morgen dansk tid gik den indiske rumsonde Mangalyaan i kredsløb om Mars, 420 kilometer over overfladen. Dermed blev Indien det første asiatiske land, der succesfuldt har sendt et rumfartøj til den røde planet.
Hidtil har kun USA, Europa (ESA) og Rusland været på Mars.
En tydelig stolt premierminister for Indien, Narendra Modi, sagde kort efter ved en pressekonference i kontrolcenteret i Bangalore, at Indien har gjort det »tæt ved umulige,« og fortsatte:
»Oddsene var imod os. Ud af 51 missioner fra hele verden har kun 21 lykkedes. Vi har sejret.«
Billigste Mars-mission ever
Indiens Mars Orbiter Mission (MOM) er gennemført for kun en brøkdel af de midler, andre Mars-missioner har krævet.
Ifølge The Conversation har MOM blot kostet 425 millioner kroner, hvor NASAs MAVEN-mission, der nåede frem til Mars i søndags har stået amerikanerne i 3,9 milliarder kroner.
Det gør indernes Mars-mission til den hidtil billigste af sin slags.
»Andre aspirerende rumfartsorganisationer har kigget med, og de vil snart ønske at lære af inderne,« siger astronomen John Bridges fra University of Leicester.
Mars-sonde sendt af sted med brugt udstyr
Ifølge den engelske astronom er en stor del af forklaringen på, at missionen kunne gennemføres til discount-pris, at Indian Space Research Organisation (ISRO) benyttede et eksisterende, kommercielt system til opsendelse af telekommunikations-satellitter.
Mangalyaan-sonden får nu i gang med at tage billeder af planteten for at studere den atmosfære. Forskerne håber ifølge BBC, at sonden kan finde methan i Mars-luften. Det kunne være en indikator på biologisk aktivitet på eller lige under overladen på Mars.
Du kan lære mere om Mars Orbiter Missionen i videoen øverst på siden.