Fantastisk billede: Historisk rumsonde med kurs mod Månen tager selfie med Jorden

»Lille land, store drømme«. Budskabet med selfien er klart. Israel skal med missionen positionere sig som en ny rumnation. (Foto: SpaceIL)

Annonce:

Der blev skrevet rumhistorie 21. februar i år, da SpaceX og den israelske rumfartsvirksomhed SpaceIL sendte den første kommercielle rumsonde mod Månen.

Rumsonden Beresheet (hebraisk for begyndelse) er nu undervejs, hvilket den på overskudsagtig vis har foreviget med en selfie, der viser Jorden i baggrunden, skriver Business Insider.

Beresheet har nu været to uger undervejs, og selfien blev taget 37.600 kilometer fra Jorden.

LÆS OGSÅ: Et skridt tættere rumturisme: Amerikansk bemandet rumskib nåede lige netop ud i rummet

Hvis Beresheet efter planen lander på Månen 11. april i år, vil Israel være det fjerde land i historien, der har skabt kontakt til Månens overflade.

De tre andre er USA, Kina og Sovjetunionen – tre nationer, der er betragteligt større end Israel.

Det blev også pointeret i selfien med et skilt, der viser det israelske flag og teksten »lille land, store drømme«.

Annonce:

»Jeg ville vise, at Israel – et lille land med en befolkning på seks til otte millioner mennesker – faktisk kunne gennemføre noget, der kun tidligere er gjort af tre stormagter i verden,« sagde den sydafrikanske milliardær og pengemand bag non-profit rumvirksomheden SpaceIL, Morris Kahn, til Business Insider inden opsendelsen.

Selve missionen har kostet Morris Kahn og SpaceIL omkring 100 millioner dollar.

Det er til sammenligning en hel del mindre end de 469 millioner dollar, NASA brugte på syv lignende missioner i 1966-68 – det svarer nemlig til 3,5 milliarder dollar i dag, hvilket er cirka 500 millioner dollar per mission.

LÆS OGSÅ: Elon Musk overvejer at flytte til Mars på trods af ringe chancer for at overleve

Du kan se i gif’en her, hvordan Beresheet bevæger sig væk fra Jorden og på et tidspunkt indenfor den næste måned fanger Månens kredsløb, inden den lander 11. april.

Ifølge planen vil Beresheet lande på Månens nordlige halvkugle et sted, der er kendt som ‘Mare Serenitatis’ – på dansk ‘Klarhedens Hav’.

Annonce:

Der har tidligere været vulkansk aktivitet på stedet, der er dækket til af mørkt lava. Stedet er kendt for at have et mærkværdigt magnetfelt og tyngdekraft, som Beresheet skal undersøge.

Beresheet er bygget let, og det er ikke planen, at den skal overleve på Månen mere end omkring tre dage. Der er således ikke noget nedkølingssystem i rumsonden, hvilket betyder, at den overopheder, når den udsættes for Solens stærke stråling på Månen.

Morris Kahn pointerer også, at det symbolske i Månelandingen vægtes højere end det videnskabelige udfald af missionen.

Han forventer ifølge Business Insider, at missionen, udover at positionere Israel som en ny magt i det ydre rum, også vil flytte grænserne for private rummissioner.

»Jeg tror, at andre vil følge vores eksempel. Faktisk er jeg sikker på, at det vil ske,« sagde han ifølge Business Insider.

LÆS OGSÅ: Rum-jura: Hvad sker der, hvis en astronaut pander en anden astronaut ned ude i rummet?

LÆS OGSÅ: Efter otte år kan USA igen opsende astronauter: Hvad skyldes den lange pause?

Annonce:

fghs

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts