Om forfatteren

Hans Kjeldsen

professor, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Hans Kjeldsen er projektforsker på TESS Asteroseismic Science Consortium (TASC) - en del af TESS-missionen, som studerer stjerneskæv (rystelser på stjerners overflade, som kan sammenlignes med jordskælv på Jorden).

Jørgen Christensen-Dalsgaard

Professor, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Forskerne formidler

Forskerne formidler

Videnskab.dk udgiver både artikler skrevet af journalister og forskere. Når forskere står bag, er artiklerne mærket op som ’Forskerne formidler’. Forskerartikler bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Danmarks Grundforskningsfond, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet og Region Hovedstaden. Videnskab.dk's redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne.

Det forunderlige univers

I denne fortælling skal læseren med på en rejse i rum og tid tilbage til Big Bang. Fortællingen slår et smut forbi dannelsen af stjerner, planeter og det sorte hul i Mælkevejens centrum, ligesom den kommer til at handle om Solens magnetiske aktivitet, planeter om andre stjerner – og muligheden for liv i rummet.

Billede af ioniseret gas i skykomplekset RCW120 observeret med APEX-radioantennen (det blå lys) fra Atacamaørkenen i Chile. I det indre af tågen ses lys fra hydrogengas (rødt lys). RCW120 er 10 lysår stor og under sammentrækning. Der dannes stadig nye stjerner i denne gassky. APEX kan ikke tage billeder af almindelige stjerner, og billedet fra APEX er derfor lagt oven på et billede af stjernehimlen taget i rødt og infrarødt lys for at vise de stjerner, som ligger omkring RCW120. (Foto: ESO/APEX/DSS2 / SuperCosmos /
Deharveng (LAM) / Zavagno (LAM))

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts