Når vi taler om, hvordan vi kan bremse eller forhindre de massive klimaforandringer, der truer vores planet, falder snakken typisk på to forskellige tilgange.
Den ene er at begrænse udledningen af drivhusgasser – den anden er at hive kulstofferne ud af atmosfæren igen.
Grundlæggende handler begge tilgange om at sørge for, at mindre varme fra sollys bliver fanget i vores atmosfære – og nu har en forskergruppe fra det prestigiøse universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT) fundet en ret vild idé til, hvordan vi kan gøre det.
Svaret er rum-bobler.
Projektet, som MIT præsenterer på sin hjemmeside, baserer sig på idéen om at bygge rumbobler – man kunne vel næsten kalde dem rum-parasoller – der kan sættes op mellem Jorden og Solen.
Ifølge forskerne ville vi nemlig kunne tilbagerulle klimaforandringerne, hvis vi blot formåede at reflektere 1,8 procent af Solens stråling tilbage ud i rummet.
\ Læs mere

I laboratoriet har forskerne således eksperimentet med, hvordan man bedst kunne bygge en sådan rumboble. Det endelige resultat er en bobleformet film, der kun er 500 nanometer tyk.
Hvad der måske er endnu mere imponerende er, at forskerne formåede at skabe den under rum-lignende tilstande – i minus 50 grader i et vakuumkammer.
Derfor er det også forskernes håb, at rumboblerne ikke vil behøve at skulle skabes på Jorden, for så at blive transporteret ud til Lagrange-1 punktet mellem Solen og Jorden.
De vil derimod kunne fabrikeres derude og samles til en slags tømmerflåde på størrelse med Brasilien, der kunne skærme planeten for en del af den stråling, der resulterer i ødelæggende klimaforandringer.
Forskerne lægger meget vægt på, at dette vil kunne skåne vores planet fra de mange problemer, der ville kunne opstå, hvis vi valgte en geoingeniør-mæssig løsningsmodel i vores kamp mod klimaforandringerne.
Der er endnu ikke udgivet et videnskabeligt studie om rumboblerne, men du kan blive klogere på det amerikanske projekt hér. Du kan blandt andet se, hvordan det ser ud, når boblerne skabes under rumlignende tilstande.
Ovenstående er blot et eksempel på geoengineering. I 2021 undersøgte USA’s National Academies of Sciences, Engineering and Medicine området og konkluderede, at det bør undersøges nærmere. Men de understregede også, at geoengineering ikke erstatter behovet for at sænke CO2-udledningen.
Andre forskere har også advaret om at afvente med handling i en tro på, at problemet med klimaforandringer kan fikses af ny teknologi engang i fremtiden.
Se flere vilde idéer i denne video: