I årevis har forskerne brilleret med det ene usynlighedstrick efter det andet, hvor de ved hjælp af metamaterialer har haft succes med at bøje lysstråler af, så mikroskopiske genstande kan gemmes for det blotte øje. I medierne bliver trickene sammenlignet med usynlighedskapper a la Harry Potter, skriver ing.dk.
Nu er tiden så kommet for en sejr på det akustiske område. Et tysk forskerteam på Karlsruhe Institute of Technology har nemlig produceret en stabil krystallisk metavæske, som gør det muligt at afbøje lydbølgerog dermed skabe, hvad vi kan kalde – en uhørlighedskappe.
’Væsken’ må dog sættes i anførelsestegn, da der ikke er tale om væske i vandlig forstand, men mere om et materiale, som har de samme mekaniske egenskaber som vand, altså at det kan bevæge sig i alle retninger med en forskydningsmodstand på nul og er svært at komprimere i en lukket beholder. Forskerne kalder materialet for ’pentamode’.
Pentamodes har som begreb eksisteret siden 1995, da de første teorier om emnet kom på bane. Men det er altså først nu, forskerne har haft held med at udføre forsøg i praksis.
At kunne skabe materialet tæt på væskeform betyder, at forskerne på en måde kan behandle lydbølgerne på samme måde som vand, der svømmer rundt om en sten og flyder sammen på den anden side.
»Vi prøver at udføre de samme tricks, som man kan med optiske materialer. Og vi tror på, at vi kan nå et punkt, hvor vi kan påvirke egenskaberne i akustiske materialer så meget, at vi f.eks. kan lede lydbølgerne,« siger Christian Röthig til ing.dk.
Det varer altså stadig et stykke tid, før en egentlig kappe er færdig.
Læs også: Usynlighedskappe af krystal tryller store genstande væk