KORT NYT FRA UDLANDET:
Tyrannosaurus rex, Velociraptor og andre rovøgler af arten Theropoda bliver anset for at have været kødædende dinosaurer, der brugte deres spidse tænder og kløer til at fange og fortære byttet.
Nu har engelske forskere imidlertid set nærmere på kløerne. Deres undersøgelse, publiceret i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B, viser, at kløerne var meget forskellige, theropoderne imellem. Det antyder, at de kan have været brugt til andre formål, skriver phys.org.
»Theropod-dinoer gik allesammen på to ben, så deres forlemmer blev ikke brugt til at gå som hos andre dinosaurer. Det gjorde dem i stand til at udvikle en helt ny palet af klo-former, som var tilpasset forskellige situationer,« siger Stephan Lautenschlager fra Bristol Universitys School of Earth Sciences til phys.org.
Stephan Lautenschlagers teori – ud fra hans egne undersøgelser af dinoen Therizinosaurus, der havde kløer på op mod en halv meters længde – lyder, at de tobenede ændrede kløer, i takt med at de udviklede sig fra at være kødædende til at være planteædende. Udviklingen betød, at kløerne formentlig brugt til at grave, holde fast eller rive.
Det konkluderer forskeren blandt andet ved at sammenligne kløernes udformning med kløer fra pattedyr, som lever i dag.
»Det er fascinerende, at vi i skiftet fra kød- til planteføde finder en stor variation af klo-former, som er tilpasset forskellige funktioner. Det antyder, at tilpasninger til føden har været en vigtig ’driver’ i udviklingen af theropoderne og i deres udvikling mod moderne fugle,« mener Stephan Lautenschlager.
Læs også:
Kan man vække en Tyrannosaurus til live igen?
Dinoer lærte at flyve ved at hoppe fra træ til træ
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.