Dinoer lærte at flyve ved at hoppe fra træ til træ
De tidligste dino-fugle havde vinger, som kunne bruges til at svæve mellem trækroner. Det viser en ny opsigtsvækkende, delvist dansk analyse af gamle fossiler.

De måger og krager, vi møder i dag, har en fælles dinosaur-forfar. Den havde specielle primitive vinger, som den slog ud og brugte til at svæve, når den sprang fra trætop til trætop.

Det viser nye undersøgelser af 155 millioner år gamle fugle- og dinofossiler, beretter dansk forsker. Fossilerne åbenbarer, at vingerne på de moderne fugles forfædre så anderledes ud end hidtil antaget. Et faktum, som støtter en ellers undervurderet teori om, hvordan fuglene lærte at flyve.

»Vores studier af fjerene på de tidligste vinger viser, at dinosaurer lærte at flyve ved at klatre i træer og hoppe fra træ til træ.«

»Til at starte med udviklede fjer sig for at kunne øge overfladearealet af dinosauren, så den kunne svæve længere. Meget senere i udviklingen kunne de komme endnu længere ved at flappe med forlemmerne, og til sidst kunne de flyve,« siger Jakob Vinther, lektor ved Departments of Earth and Biological Sciences, University of Bristol, til Videnskab.dk.

Archaeopteryx og Anchiornis-fossiler fra fuglens barndom

Forskerne har gjort deres opdagelse ved at undersøge fossiler fra to af fuglenes forfædre, der levede i Jura-tiden:

  • Archaeopteryx – en meget tidlig slægtning til fuglene. Fossilet var det såkaldte Berlin-fossil, der blev fundet af en tysk stenbrudsarbejder i midten af 1870erne.
     
  • Anchiornis – en lille fjerklædt dinosaurus, som tilhører den overordnede gruppe af dinosaurer, der hedder troodonter. Det er en dinosaurusart, der først blev kendt i 2009. Som den første dinosaur fik den sin originale farvepragt rekonstrueret i 2010.

»De stammer begge fra det tidspunkt, hvor dinosaurerne udviklede sig til tidlige flyvende former, hvis efterkommere skulle gå hen og udvikle sig til de moderne fugle,« fortæller Jakob Vinther.

Vingen kunne kun bruges til at svæve med

Fossilerne var så fine, at forskerne tydeligt kunne se aftegninger af dyrenes fjer i den hårde sten.

Pludselig fik de øje på en vigtig detalje i Archaeopteryx-fossilets vinge, som ingen før havde bemærket.

»Både moderne fugle og Archaeopteryx har lange såkaldte ’flyvefjer’ på deres vinger – det er de fjer, der sidder yderst på vingen. Men vi opdagede en forskel i de fjer, som ligger oven på flyvefjerene: Moderne fugle har en masse korte fjer, men den ’tidlige fugl’ har i stedet flere lag af lange fjer, der er op til 90 procent af flyvefjerenes størrelse,« fortæller Jakob Vinther.

For de fleste lyder det sikkert som en ubetydelig detalje. Men Jakob Vinther og hans kollega Nicholas Longrich vidste, at sådan en vinge under ingen omstændigheder kan bruges til at flyve med. De mange lange fjer forhindrede nemlig, at dinosaurerne kunne slå med vingerne. Archaeopteryx’ vinger kunne allerhøjest bruges som en svæve-anordning. 

Moderne fugle har derimod et særligt fjer-design. Det tillader, at luft kan bevæge sig frit imellem svingfjerene, når vingen skal foldes op, men at fjerene lukker sig sammen og danner en tæt membran ved vingeslaget, som skaber opdriften.

Et led i fuglevingens evolution

Fossilet af jura-fuglen Archaeopteryx har været undersøgt mange gange tidligere. Men under de tidligere undersøgelser fejlfortolkede palæontologerne, hvad de så. Aftrykket viser tydeligvis, at fuglen havde to lag meget store fjer på vingerne. Men førhen tolkede forskerne det fejlagtigt, som om de samme fjer var blevet aftrykt to gange ved siden af hinanden. De vurderede, at da Archaeopteryx for 155 mio. år siden sank ned på bunden af en lagune, rørte den havbunden, for så at rykke sig en lille smule og lave endnu et aftryk. Jakob Vinther fortæller, at det er en misforståelse. For det første er vingerne aftegnet meget regulært. For det andet ser begge vinger ens ud. Og for det tredje er nogle af fuglens ’flyvefjer’ flækket lidt af, så det bliver tydeligt, at der gemmer sig et lag lange fjer nedenunder. (Foto: Jakob Vinther)

Jakob Vinther vidste fra sin tidligere forskning i den lille dinosaurus Anchiornis, at den havde en vinge, der lignede Archaeopteryx’ med lange dækfjer.

»Det synes vi er meget interessant. Dyrene ligger nemlig to helt forskellige steder på stamlinjen til fugle. Archaeopteryx er nærmere beslægtet med fugle, end tilfældet er for Anchiornis.«

»Det betyder, at denne form for vinge efter alt at dømme var standarden blandt fuglenes primitive forfædre. Med andre ord, så er den her type vinge en del af fuglevingens evolution,« siger Jakob Vinther.

Opdagelse udfordrer om dominerende hypotese

Opdagelsen gør op med den mest dominerende hypotese om, hvordan dinosaurerne udviklede sig til flyvende fugle.

»I USA er der en dominerende gruppe palæontologer, som mener, at dinosaurerne slet ikke bevægede sig op i træerne. I stedet løb de rundt på jorden, hvor de lærte at flappe med forlemmerne. Efterhånden udviklede de så evnen til at sætte af, og derfra lærte de at flyve med de vinger, de have udviklet.«

»Men vores opdagelse sætter spørgsmålstegn ved dén hypotese,« siger Jakob Vinther.

Fund i Kina støtter klatre-hypotesen

Det nye syn på fugle-forfædrenes vinger peger – sammen med andre fossiler – i klar retning af træ-klatrer-hypotesen.

»I Kina har man for eksempel fundet en såkaldt Microraptor. Den har fire vinger – altså både fjer på armene og på benene.«

»Men bagbenene har den med 100 procents sikkerhed ikke brugt til at blafre med, for det havde den ikke muskulatur til. Det faktum tyder på, at den brugte fjerene til at holde sig svævende, og at disse former udviklede fjer for at skabe et stort overfladeareal,« siger Jakob Vinther.

Han fortæller, at forskerne nu har diskuteret vingernes oprindelse i 150 år. Selvom det er svært at overbevise folk af en anden overbevisning, kan den nye opdagelse måske være med til at ændre de mest populære forklaringer.

Artiklen ’Primitive Wing Feather Arrangement in Archaeopteryx lithographica and Anchiornis huxleyi’' er netop publiceret I tidsskriftet Current Biology.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk