Sprogforskere har udarbejdet en liste med to dusin ord, som de kalder verdens ældste. Ordene har overlevet 150 århundreder, og det gør dem altså 15.000 år gamle. Det skriver Washington Post.
Ved at sammenligne 200 ord fra syv forskellige sprogfamilier, ledte forskerne efter ord, som havde samme betydning og en sammenlignelig udtale.
Den type ord kaldes “kognater”, og man skulle ikke tro, at de syv sprogfamilier ville have meget tilfælles, fordi de er udvilket så langt fra hinanden. Men til deres overraskelse, så fandt forskerne 23 kognater.
Forskerne betegner dem som “ultrakonserverede ord”, og listen indeholder forudsigelige ord som “moder”, “mand” og “at høre”, men også overraskelser som “aske” og “orm”.
Det traditionelle syn er ellers, at ord ikke kan overleve mere end 8.000 til 9.000 år. Evolution, sprogets udvikling og erstatningsord fra andre sprog er normalt drivkraften bag udryddelsen af forhistoriske ord, men eksistensen af de nye “gamle” ord skubber til den opfattelse.
Sprogforskerne mener, at deres opdagelse antyder eksistensen af et “proto-euroasiatisk” sprog, som skulle være forfaderen til omkring 700 af de nutidige sprog, som er modersmålet for mere end halvdelen af klodens befolkning.
Fundende er netop publiceret i tidsskriftet Proceedings of Natural Academy of Sciences.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:
Evnen til at lære sprog kan være medfødt
Løgnens sprog: Dit ordvalg afslører, om du lyver