KORT NYT FRA UDLANDET:
Blomkålsris, grøntsagsspaghetti og stenalderbrød. Det kan måske lyde kedeligt, men ny forskning viser, at palæo-kost rent faktisk mindsker risikoen for insulinresistens, som hænger nøje sammen med diabetes, højt kolesterol og hjerte-kar-sygdomme. Det skriver medpagetoday.com.
Studiets resultater er fremlagt 3. april på Endocrine Societys årlige møde i Boston.
I studiet indgik 70 overvægtige, postmenopausale kvinder. De fulgte enten en palæo-kur eller en low-fat-kur i 24 måneder. Alle opnåede samme vægttab, men risikoen for insulinresistens var forskellig.
Fedtsyre og sammensætningen af leverenzymer i blodet afslørede nemlig forbedrede metaboliske markører for lavere insulinresistens for kvinderne på palæo-kuren.
»Palæo-kuren kan meget sandsynligt have langvarige fordelagtige effekter på sygdomme relateret til overvægt, såsom insulinresistens og hjerte-kar-sygdomme,« siger Caroline Blomquist, medforfatter af studiet og PhD på Umeå University i Sverige, ifølge medpagetoday.com.
Østrogenniveauet falder, når kvinder går i overgangsalderen, hvilket fører til fedme ved maveregionen og nedsat insulinfølsomhed. Den mekanisme, der går i gang med palæo-kuren er, at pro-inflammatoriske faktorer stimuleres af mættede fedtsyrer.
»De pro-inflammatoriske faktorer kan fremkalde en lav grad af inflamatorisk stadie i kroppen, hvilket resulterer i en mindsket insulinfølsomhed,« siger Caroline Blomquist ifølge medpagetoday.com.
Kvinderne på palæo-kurens kost bestod af 30 procent protein, 30 procent kulhydrater og 40 procent fedt. Kvinderne på den anden kur indtog 15 procent af deres kost som protein, 55 procent som kulhydrater og 30 procent som fedt.
Hvis du vil hoppe med på stenalderbølgen og derved måske undgå hjerte-kar-sygdomme og diabetes, skal din kost være baseret på kød, fisk, æg, grøntsager, frugt og nødder.
Læs også:
Stenalderkost er mere slankende end kostrådene
Nordisk kost sænker dit kolesterol – selv uden vægttab
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
pmd